Günümüze ulaşmayan İstanbul yapıları (Naîma tarihi verilerine göre bir inceleme) - Söğüt, Zafer (My University, 2010)
Naima Tarihi Osmanlının sonun başlangıcı diyebileceğimiz bir dönemde kaleme alınan önemli bir kaynak kitaptır. Yazarı Mustafa Naîma kendi dönemini ve bir önceki dönemi inceleme şansı bulmuş bir tarihçidir. Eserinde, İbn Haldun’dan etkilendiği görmekteyiz. Bu yönü ile Naima eserlerinde sosyal meselelere yer verip, yangınları, et satış fiyatlarındaki artışları konu ettiği gibi, Amasya ‘da yapılmış olan çeşmeye kadar zengin bir içerikle bize dönemini anlatmaktadır. Bu araştırmada amacımız, Naima tarihinde yer alan İstanbul’un günümüze ulaşmamış yapıları tespit etmek, Naima’da geçen semt ve yaşam alanlarını görebilmek, sanat tarihine dair bir kaynak olduğunu belirlemektir. “Günümüze Ulaşmayan İstanbul Yapıları (Naîma Tarihi Verilerine Göre Bir İnceleme) ” Adlı bu çalışmada kaybolan İstanbul yapıları dokuz yapı türü olarak incelenmiştir. Kaybolan yapılara dair Naima tarihinde yer alan bilgiler verildikten sonra kaybolma nedenleri araştırılmış, yapı türü genel bilgisi verildikten sonra yapılar ve harita üzerinde yer tespiti yapılmıştır. Tezin kurgulanması şu adımlar doğrultusunda olmuştur. İlk bölümde, konunun önem ve niteliği, çalışma yöntemi, Naîma ve eseri, Naîma’da İstanbul hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, kaybolan İstanbul yapıları yapı türlerine göre incelenmiştir. Üçüncü bölümde, elde edilen yapı bilgileri, yok olma nedenleri ile değerlendirmeye tabi tutularak sonuca gidilmiştir.

The Naima History is an important source book that is written that in begining of end of the Ottoman empire. The author Mustafa is a historian who has found a chance for examine of his time and his previous period. We can see in his book that his was influenced from the Ibn Khaldun. Naima with this aspect, while he mentions social issues in his book, like fires, like regarding to the increase in retail prices of meat, at the same time, he mentions about the fountain that is made in Amasya. He tells his own period with a rich content. Our purpose in this study that is determine structures of İstanbul there aren't survived that mentioned in history of naima, to see the neighborhood and habitats that mentioned in history of naima , to define as a resource for the history of art. “According to the history of Naima, structures of İstanbul that aren't survived Until today” That named in this study , The structures of Istanbul that are examined as nine kinds of structure. informations of the lost structures that are mentioned into history of naima is given after, causes of loss were investigated. The thesis have been editing in accordance with the following steps; In the first chapter, the importance of the subject, nature of the subject, its working method, Naima,and his work and are given information about Istanbul In the second part, the structures lost in Istanbul, according to the types of structure are investigated. In the third section, informations obtained from the structures were evaluated with its the causes of extinction.
Keywords: Türk Sanatı