Heterodoks teori: dünyada ve Türkiye’ deki uygulamalar - Demirhan, Ayşe (My University, 2001)
Bu çalışmanın amacı Meksika, Brezilya, Arjantin, İsrail ve Türkiye'de uygulanan istikrar programlarını analiz etmektir. İlk önce, üç Latin Amerika ülkesi ile İsrail'de uygulanan istikrar programları incelenmiş, daha sonra da Türkiye'de uygulanan istikrar programları incelenerek istikrar programları için önemli olan özellikler belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, yedi makro-ekonomik değişken seçilmiştir. İkinci olarak, tüm değişkenler için durağanlık analizi yapılmış ve değişkenler arasında uzun dönem denge ilişkisinin olup olmadığına karar verebilmek için ortak-bütünleme analizi yapılmıştır. Daha sonra, ortak-bütünlenen oldukları belirlenen değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü belirleyebilmek için nedensellik testi yapılmıştır. Hata giderme modelleri de oluşturularak incelenmiştir.

The purpose of this study is to analyse the stabilization programmes in Mexico, Brazil, Argentina Israel and Turkey. Firstly, it is focused on the stabilization programme which is applied in Turkey. The characteristics which are important in the stabilization programme are determined. Seven macro-economic variables are chosen for this purpose. Secondly, stationarity analysis have been done for all variables and the cointegration analysis has been used for deciding the long term balance between the variables. Then Causalty Test, has been used for determing the directions between the cointegrated variables and Error- Correction Models have been designed theoretical.
Keywords: EKONOMETRİ