Kur’ân’da tefrika; sebepleri sonuçları ve kurtulma yolları - Türkmen, Mehmet (My University, 2018)
Tefrika olgusu insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Kur’ân-ı Kerim de farklılık ve çeşitlilik anlamındaki ihtilâfı imtihan hakikatiyle ilişkilendirerek, hayatın bir gerçeği olduğuna ve fıtri oluşuna dikkatleri çekmiştir. Fıtrî olan bu ihtilâf çeşidinin hayatın ikâme ve idâmesi için gerekliliğine vurgu yapılmıştır. Ancak ihtilâfın parçalanma ve ayrışmaya dönüşmüş hali olan tefrika için aynı tavır söz konusu değildir. Kur’ân’da birçok ayette tefrikadan sakındırılmış, ümmet ve vahdet olma çağrısı yapılmıştır. Mü’minlerin tefrikadan uzak durmaları emredilmiş, tefrikanın yol açacağı sonuçlara değinilmiş ve tefrikanın zıttı olan, ümmet, vahdet olmaları istenmiştir. Tefrika ihtilâf kadar eski bir olgu olup, belli bir ırka, dine has değildir. Hemen her ırktan, dinden, renkten, dilden insanlar, çeşitli sebeplerle ayrışma yaşamış ve tefrikaya düşmüşlerdir. Biz bu çalışmada tefrikayı Kur’ân çerçevesinde ele almaya çalışacağız, tefrika konusunun birçok açıdan ele alınabilecek genişlikte olması hasebiyle, çalışmamızın sınırlarını belirleyecek olan konunun Kur’ân çerçevesinde ve daha çok dinde tefrika bağlamında ele alınacak olmasıdır. Çalışmamızda tefrika konusunu, kavramsal çerçeve, tefrikanın sebep ve sonuçları ve kurtulma yolları şeklinde üç bölümde ele aldık. Başlıklarımızı ayetler bağlamında belirleyip, tefsirlerden istifade ederek konuyu açıklığa kavuşturmaya çalıştık. Tefrika konusunun çok geniş ve birçok disiplin bağlamında ele alınabilecek olması hasebiyle biz bu çalışmayı Kur’ân bağlamında tefrika şeklinde sınırlayarak ele almaya çalıştık.

Without doubt that the dispute case is as old as human history. The Qur'an has also taked attention that it is a fact of life and that it is inherent by associating the dispute with the truth of the trial. It emphasizes the necessity of this kind of dispute for the substitution and continuity of life. But the same attitude is not the topic, which is the state of episode that has turned into deterioration and disintegration. Many verse in the Qur'an has been conversed from the episode, call for to be ummah and unity. İn these verses, the believers are ordered to stay away from the episode, mentioned the results of episode and wanted from them to be ummah and unity thats opposite of episode. The episode is as old as dispute and not endemic in any religion and any race. Many people has been disputed and episoded at various reasons that from every religion, race, color and language. In this study, we will try to examine the episode within the framework of the Qur'an. We will study within the framework of the Qur'an and context of episode in the religion on the grounds that study is an article and the subject of episode is very extensive. İn this study we examine consept analysis of episode, reasons and results of episode and protection from episode.
Keywords: Commentaries; Criticism, Interpretation, etc; Dispute; Eleştiri, Yorum, vb; Episode; Fıtrat; Hermeneutics; İhtilâf; İnherent; Koran; Kur’ân; Kur'an-ı Kerim; Kur’an-ı Kerim; Qur'an; Qurʼan; Tefrika; Tefsir; Tefsir Bilim; Ummah; Unity; Ümmet; Vahdet