Toplumsal yeniden üretim bağlamında avrupa birliği söyleminin gazeteler üzerinden bir analizi - Gezen, Burçin (My University, 2007)
TOPLUMSAL YENİDEN ÜRETİM BAĞLAMINDA AB SÖYLEMİNİN GAZETELER ÜZERİNDEN BİR ANALİZİ Toplumsal hayatımızda “madde” nin yeniden üretimi, maddi olduğu kadar sembolik yeniden üretimi ve iktidar ilişkilerini de işaret eden, bütünlüklü toplumsal bir süreçtir. Toplumsal yeniden üretim bağlamında Avrupa Birliği olgusunun incelenmesi, bu çalışmada, gazete haber ve köşeyazıları üzerinden gerçekleştirilmiştir. İnceleme sonucunda AB olgusunun, sosyal bir gerçeklik olarak, sosyal bilimler alanını oluşturan herhengibir disiplinin katı sınırları içinde kavranamayacağı görülmüştür. Sosyal bir gerçeklik olarak AB olgusunun dinamik, ilişkisel ve çok yönlü doğasını kavramaya çalışırken bir başka kısıt ise, yapısalcı analizlerdir. Bu anlamda toplumsal yeniden üretim bağlamında sosyal bir gerçekliği kavrarken yapı kadar özne ve edime de yer veren kavramsal ele alışlar kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. ABSTRAC SOCIAL REPRODUCTION IN THE CONTEXT OF EU DISCOURSE; DISCOURSE ANALYSIS OF NEWSPAPERS In the mainstream economics social reality is analyzed through material reproduction. In this study we suggest that analysis of social reproduction should include symbolic reproduction and reproduction of power. We should ground our claim on the analysis of three daily journals for five years between 2002 and 2007.
Keywords: Gazeteler_Üretim; Kalkınma Ekonomisi; Yerinden Üretim