Özel bir hastanedeki sağlık çalışanlarının kişilik özelliklerinin kişilerarası ilişkileri üzerine etkisi - Yolaçan, Ayşe Tanşu (My University, 2015)
Amaç : Bu çalışma Acıbadem Sağlık Grubu (ASG)’na bağlı hastanelerde görev yapan hemşireler, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının, kişilik özelliklerinin kişilerarası ilişkileri üzerine etkisini araştırmak amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen “bilgi formu”, kişilerarası ilişkiler ölçeği ve A tipi kişilik ölçeği, verilerin değerlendirilmesinde ki-kare testi. student’s t testi, tek yönlü varyans analizi, post-hoc ileri analiz testi ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada elde edilen bulgulara göre, kişilerarası ilişkilerin A tipi kişilik özelliklerini ya da A tipi kişilik özelliklerinin kişilerarası ilişkileri pozitif yönde etkilediğinden söz edilebilir. Sonuçlar: Çalışmanın sonucunda öncelikle sağlık çalışanlarının kendilerinin kişilik özelliklerini tanımlarını sağlayacak çalışmalar yapılması, bireyleri motive edecek “etkili liderlik” modelinin hayata geçirilmesi önerilmiştir. Rehberlik ve psikolojik danışmanlığın etkin ve aktif tutulması, bireylerin kişiliğini olumlu hale getirebilecek, geliştirici esnek programlar hazırlanması ve sağlık çalışanlarının kendine, ailesine ve hobilerine zaman ayırması ile olumlu sonuçlar ortaya çıkacaktır. Anahtar sözcükler: Kişilerarası ilişkiler, A tipi kişilik, Sağlık çalışanlar

The Effect Of Interpersonal Relationships Of The Personality Traits Of A Private Hospital In The Health Care Objective:This study is planned, as a descriptive and seeking relation, to investigate effecs of personality traits of interpersonel relations of doctors nurses and other health professionals of Acıbadem Health Group(AHG) who has intensive interpersonal relations during work. Material and Method:For data collection İnformation form which is based on literature is developed by researcher, İnterpersonal Relations Scale, A Type Personality Scale are used and for data evaluation Chi-Square Test, Student’s T test, one way ANOVA, post hoc further analysis test, Results:When correlation analyzed implented to define relation between total score from İnterpersonal Relations Scale and total score from A Type Personaltiy Scale, there is 25,5 percent of positively and statistically meaningful relation is found between scores. (r=0,255; p=0,000<0,05). Conclusions:As a result of this study, first of all, studies are provided to know and recognize personality traits of health professionals, to motivate individuals “effective leadership” model is actualized, opportunity is given to workers about education for adaptation to job and to be productive are suggested. Keeping guidance and psychological counseling effective and active this provides positive outcomes such as improving flexible programs which individuals personality make positive and health professionals take time of themselves, their families and their hobbies. Key words; İnterpersonel relations, A-Type Personality, Health Professionals
Keywords: Kişilik; Sağlık çalışanları