Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı: Sivil İşbirliğiStratejileri - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatını (KEİ) farklı bir bakış açısıyla incelemek istediğimiz bu yazımızda, bölge ülkelerinin karşılıklı siyasi mücadelerine değinmeyecek ve organizasyonun işleyişinde etkili olan siyasal tartışmaların, bölge ülkeleri arasındaki gruplaşmalarının veya ikili ciddi sorunları olan ülkelerin özel durumlarını yazımızda kapsam dışı bırakacağız. Zira bu yazı ile KEİ‟nin kuruluş amaçları doğrultusunda işleyişini analiz ederek farklı bir bakış açısıyla yeni eylem stratejilerinin neler olabileceği konusunda fikir yürüteceğiz. Bu yazıyı kaleme almamızda temel esin kaynağımız, KEİ‟nin bazılarına göre alternatif olarak kurulduğu, bazılarına göre ise işleyiş ve hedefleri bakımından örnek alındığı Avrupa Birliğinin (AB) ekonomik bir birlikten siyasal bir birliğe doğru yapılanmasından etkin olan hükümet dışı organizasyonların (NGOs) ve sivil toplum kuruluşlarının (CSOs) başarılarıdır. Yani yazımızın hemen başında iddiamız odur ki, bölge güvenliği ve küresel güç dengesi açısından çok büyük bir öneme sahip olan, KEİ‟nin kendisinden beklenileni sergileyebilmesi için hedefleri doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte strateji üretmeli ve uygulamalıdır. Bu noktadan hareketle, Karadeniz bölge ülkeleri arasındaki sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerin kurumsal düzeyde (kamu ve özel sektör) halkın doğrudan içinde olacağı şekilde geliştirilmesi yönündeki uğraşlar toplumların kaynaşması ve ticari ilişkilerin gelişmesinin yanında bölgesel güvenliğin sağlanması için stratejik önem taşımaktadır. Bu kapsamda yazımızda 2023 yılında kuruluşunun 30. yılını kutlayacağımız Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının yapısını ve faaliyetini analiz ettikten sonra, bölge ülkeleri arasında sivil stratejik ilişki formatlarının neler olabileceği ve nasıl geliştirilebileceği üzerinde durulacaktır.

Efforts by individual countries or groups of Black Sea‟s surroundings countries to cooperate have remained on the agenda of these countries for the last quarter of a century. However, it was a generally accepted assessment that the point reached in spite of all the struggles was not satisfactory. Especially today, we are targeting very serious regional war scenarios, which has found supporters on global and regional scale, which threaten peace and tranquility. It has become more important than ever that the countries of the region come together and join forces. On the other hand, in view of the neo-liberal global economic movements, it is understood that the countries of the region are in need of each other. These countries need to come together and establish a dialoge and partnership networks.From this point of view, efforts to develop socioeconomic and cultural relations between the countries of the Black Sea region at the institutional level (public and private sector) in such a way that the people are directly involved are strategically important for the socio-cultural integration of societies and the development of commercial relations as well as to ensure regional security. In our article, after analyzing the structure and activities of the Black Sea Economic Cooperation Organization, which will celebrate its 30th anniversary in 2023, what the strategic relationship formats between the countries in the region can be and how they can be developed will be discussed.
The Black Sea Economic Cooperation (BSEC) Organization: Civil Cooperation Strategies