Tanılarında cerrahi girişimden söz edilen kontrole tabi reçetelerde ilaç kullanımının araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Cerrahi girişimlerin öncesi, sırası ve sonrasında kullanılan ilaçların önemli bölümünü "kontrole tabi ilaç" (KTİ) kategorisinde işlem gören ilaçlar oluşturmaktadır. Bu araştırmada yeşil reçete (YR) ve kırmızı reçeteye (KR) yazılma zorunluluğu bulunan ve cerrahi girişim tanısı altında reçetelenen KTİ'lerin kullanımının detaylarının araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki bu araştırmada İstanbul Sağlık Müdürlüğü arşivindeki 2009 yılı Ocak-Aralık dönemine ait kontrole tabi reçeteler (KTR) incelendi. Tanısında cerrahi girişimden söz edilen KTR'ler belirlendi ve reçetenin yazıldığı cerrahi branş (CB) ve dahili branşları (DB) belirtilmiş olan toplam 660 reçete bu araştırmada retrospektif olarak incelendi. CB ile DB'lerin yazmış oldukları reçetelerin içerikleri karşılaştırıldı.Bulgular: KTR'lerin %72.7'si CB mensubu hekimler tarafından reçete edilmişti. Reçetelerin %89.5'i YR, %10.5'i ise KR idi. DB mensuplarına kıyasla CB mensuplarının daha fazla KR yazmış olduğu saptandı. Cerrahi girişim tanısı altında yazılmış olan KTR'lerin daha çok (%58.8) kadınlara yazıldığı; bu reçetelerin en fazla özel hastanelerde (%40.9) yazıldığı; tüm hekimler arasında en fazla ortopedistler (%20.9) tarafından yazıldığı saptandı. KTR'lerde en sık yazılan ilacın tramadol (%55.5) olduğu saptandı.Sonuç: Özel yazım koşulları nedeniyle ilaca erişiminde çeşitli güçlükler yaşanabilen KTİ'lerin cerrahi girişimlerde çoğu kez kullanımı kaçınılmazdır. Cerrahi girişim tanısı ile ilişkili olarak KTR yazımında sadece CB mensuplarının değil, azımsanmayacak ölçüde DB mensubu hekimlerin de görev aldığı dikkati çekmektedir. Bu ilaçları kimlerin daha sık yazdığı, hangi ilaçların daha sık yazıldığı gibi araştırmada elde edilen tespitler, KTİ'lerin kullanım paternlerine dair önemli ipuçları sunmaktadır. Son yıllarda reçeteleri de kapsayacak şekilde sağlık sisteminde sıkça yaşanan değişim ve düzenlemelerde araştırmada elde edilen bu tespitlerden çok yönlü bir şekilde yararlanılmalıdır

Objective: Controlled drugs are commonly used in preoperative, per-operative and postoperative periods. In this study, the surgical prescriptions of controlled drugs during the operative period were evaluated.Material and Methods: Prescriptions of controlled drugs written between January to December 2009 were investigated in the archives of the Istanbul Directorate of Health. In total, 660 prescriptions with a diagnosis of surgical intervention were retrospectively evaluated and compared by the surgical and internal medicine sections. Results: Surgical sections prescribed 72.7% of the controlled drugs and 89.5% of prescriptions were for green colored scripts. The physicians of the surgical sections were found to prescribe more of the red colored scripts than the physicians of the internal medicine sections. Most of the prescriptions were written for women (58.8%) and mostly from private hospitals (40.9%). Among all the physicians, orthopedic surgeons mostly prescribes controlled scripts (20.9%). Tramadol was found to be the most commonly prescribed controlled drug (55.5%).Conclusion: Controlled drugs, which have difficult prescription procedures, are used frequently in surgical interventions. The study shows that not only surgeons, but internal medicine physicians also prefer to prescribe these groups of drugs. The study provides important clues to the usage patterns of controlled drugs. Recently evolving health care systems including prescriptions should use these findings obtained from the study
Evaluation of controlled prescriptions with a diagnosis of surgical intervention
Keywords: Cerrahi