Flekso baskı’da mürekkep transferini iyileştirici mikro hücre geliştirilmesi - Keşan, Nehar (My University)
Flekso Baskı, ambalaj ve etiket üretiminde, yoğunlukla kullanılan bir baskı sistemidir. Flekso baskı sistemi kalıplarında iş olan yerler kalıbın yüksek kalan yerlerinde olup nokta ve grafiklerin basımı yapılabilmesi için mürekkep aniloks merdane vasıtasıyla kalıba, kalıptan da direk olarak baskı altı malzemesine transfer edilir. Geçmişten bugüne sürekli bir teknoloji gelişmesiyle Flekso baskının kalitesi de sürekli artmaktadır. Baskı kalitesi artmasıyla birlikte daha az mürekkep transferiyle daha kaliteli baskı yapmak hedeflenmektedir. Bunun için de daha az mürekkep transfer eden anilokslarla kalıp üzerinde çeşitli uygulamalara gidilmiştir. Bunun için kalıp yüzeyindeki iş olan yerlere küçük çukurcukların açılması ve mürekkebin daha verimli olarak baskı altı malzemesine taşınması uygulanmaktadır. Bu tezde UV mürekkep ile PVC ve PET baskı altı malzemesine nasıl daha verimli mürekkep transferi yapılacağı araştırılmıştır. Bu çalışmalar yapılırken mevcuttan daha iyi mürekkep transfer edebilen mikro hücre tasarlanıp sonuca ulaşılmıştır.

Flexo printing is used widely in packaging and label production. In Flexo printing system plates, in order to print dots and graphics the job areas are in the high relief of the plate, ink is transferred to the plate via anilox roller, then inks transferred from plate to the substrate directly. With the continuous technological development from past to present, the quality of Flexo printing is also constantly increasing. With the better printing quality, it is aimed to make higher quality printing with less ink transfer. For this, various applications have been made on the plate with aniloxes that transfer less ink. For this, micro patterns are opened in the work areas on the plate surface then inks transferred more efficiently to the substrate. In this thesis, investigated how to transfer ink more efficiently to PVC and PET substrate with UV ink. While these studies were being carried out, a micro cell that can transfer ink better than the existing one was designed and the result was achieved.
Development of micro pattern to improve ink transfer in flexo printing
Keywords: ambalaj; Basım endüstrisi; Basım makineleri ve gereçleri; Baskı teknikleri; flekso baskı; fotopolimer baskı kalıbı; kalıp yüzey paterni flexo printing; packaging; photopolymer printing plate; plate surface pattern; Printing industry; Printing machinery and supplies; Printing techniques