Belediyelerde stratejik planlama: Güney Doğu Anadolu Bölgesi örneği - Şeker, Mehmet Ekrem (My University, 2013)
Dünya’da çok hızlı bir değişim yaşanmaktadır. Bu hızlı değişim özel kurumların yanı sıra kamu kurumlarının da derinden etkilemektedir. Kurumlar bu hızlı değişim ve gelişim karşısında varlıklarını koruyabilmek ve sürdürebilmek için yeni yöntemler geliştirmek zorunda kalmıştır. Bu değişimden Türk Kamu Yönetimi ve Yerel Yönetimler de etkilenmektedir. Bu değişim süreci Stratejik Planlama sürecini de beraberinde getirmiştir. Stratejik Yönetimin bir işlevi şeklinde ortaya çıkan Stratejik Planlama her alanda olduğu gibi kamu yönetiminde de uygulanmaya başlanmıştır. Türk Kamu Yönetiminde yapılan yasal düzenlemelerle stratejik planlamanın yasal altyapısı oluşturulmuş ve son olarak 5216 sayılı belediye kanunu ile nüfusu 50.000’in üzerinde olan tüm belediyelerde stratejik plan zorunluluk haline getirilmiştir. Stratejik Planlamaya esas teşkil etmesi amacıyla DPT tarafından Stratejik Planlama rehberi hazırlanarak yayınlanmıştır. Belediyeler de bu stratejik planlama rehberini göz önüne alarak stratejik planlarını yapmaktadır. Bu çalışma, Belediyelerde Stratejik Planlama: Güneydoğu Anadolu Bölgesi Örneği konusunda yapılmıştır. Çalışmanın teori kısmında, öncelikle, Stratejik Planlamayla ilgili kavramlar açıklanmakta, Türkiye’de Belediye Sistemi incelenmekte ve Stratejik Planlama Süreci anlatılmaktadır. Daha sonra analiz kısmında, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki belediyeler üzerinde durulmakta, belediyelerin stratejik plan yapma durumları incelenmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki belediyelerden her belediye kademesinden 2 belediye olmak üzere 6 belediyenin stratejik planları incelenerek, bu stratejik planların analizleri yapılmaktadır. Böylelikle Belediyelerde Stratejik Planlamanın Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan belediyelerce, esaslı bir şekilde yapılıp yapılmadığı ve özümsenip özümsenmediği konularında bir fikir oluşturulmaya çalışılmıştır. ABSTRACK İt is experienced a very rapid change in the world. This rapid change affects deeply inisprivate institutions as well as public institutions. İnstitutions had to develep new ways to protect and maintain assets in the face of rapid change and development. Turkish public administration and local governments are affected by this change brought about the strategic planning process. Strategic planning as a function of strategic management started to be implemented under public administration as well as each field. The legal framework of strategic planning was created with legal regulations in the Turkish Public administations with the municipal law of 5216, strategic plan has been become a necessity in all municiplaties with aver 50.000 in habitans. Strategic planning guide was prepared and issued by DPT to serve as basis for strategic planning Municipalities did their strategic planning guidance. This study, strategic planning in municipalities: İt was done about southeastern Anatolia Region sample. In the theory part of the study, it is described concepts related to strategic planninig, examined Turkey municipal system and described the process of strategic planning in the analysis part of the study, it is empasised on the municipalities in the Southeastern Anatolia Region and examined the station making the strategic plan of the municipalities. It is attempted to establish an idea of strategic planninig has been performed by the municipalities in Southeastern Anatolia Region.
Keywords: Belediyeler; Kamu Yönetimi; Stratejik Planlama; Stratejik Yönetim; Türkiye; Yererel Yönetimler