Pistachio consumption has beneficial effects in diabetic rat model - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Son yıllarda, bitkilerde bulunan doğal antioksidanların koruyucu biyokimyasal işlevine dair ilgi artmıştır. Bitkisel ilaçlar genellikle güvenilirdir ve bitkilerin toksisitesine dair bildirim olmamıştır. Fıstık, glikoz homeostazını destekleyecek ve antioksidan sistemini geliştirecek doğal antioksidan ve diğer besinler yönünden zengindir. Şeker hastalığında perhiz, bireyin ideal kilosunu koruyacak ve kan glikozu seviyelerini norma yakın stabilize edecek şekilde gereken oranda gıda ve kalori temin etmelidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de ve özellikle Anadolu'da yaygın olarak tüketilen Antep fıstığının hipoglisemik ve antioksidatif faaliyetlerine açıklık getirmektir. Sıçanlar, tek dozluk (45 mg/kg) STZ ile intraperitoneal enjeksiyon yoluyla diyabetik hale getirildiler. Plazma ve serum örnekleri total antioksidan aktivitesini (TAA), süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesini, redüklenmiş glutatyonu, protein sülfhidril miktarlarını, malondialdehit (MDA) ve siyalik asit seviyelerini belirlemek için kullanıldı. Sonuçlarımıza göre, Antep fıstığı tüketimi Antep fıstığı verilen sıçanlarda MDA seviyelerinde anlamlı düzeyde bir azalmaya (P<0.001), TAA (P<0.01) seviyelerinde ise anlamlı düzeyde bir artışa sebep olmuştur. Bu sonuçlar, Antep fıstığının antioksidan sistemi desteklediğini ve membran lipitlerine antioksidan koruma sağladığına işaret etmektedir ki Antep fıstığının sağlıklı bir perhize dahil edilmesi diyabetik risk faktörlerini doza bağlı olarak faydalı yönde etkileyebilecektir.

In recent years, attention has been developed to the protective biochemical function of natural antioxidants contained in dietary plants. Plant medicines are generally perceived as safe products and the toxicity of these plants has not been reported. Nuts are high in natural antioxidants and other nutrients that may improve glucose homeostasis and support the antioxidant system. In diabetes, the diet must provide the right amount of nutrients and calories in order for the individual to reach and maintain the ideal weight, stabilize the blood glucose levels close to the norm. The objective of this study was to elucidate the hypoglycemic and antioxidative activities of pistachio nuts which are consumed widely in Anatolia, Turkey. Diabetes was induced in rats by intraperitoneal injection of a single dose of 45 mg/kg STZ freshly dissolved in citrate buffer. Plasma and serum samples were used to determine total antioxidant activity (TAA), superoxide dismutase (SOD) activity, reduced glutathione, protein sulfhydryls, malondialdehyde (MDA) and sialic acid levels. According to our results, pistachio consumption caused a significant reduction in MDA levels (P<0.001) and an increase in TAA (P<0.01) in pistachio treated diabetic rats. Furthermore, in pistachio treated control group, we found an insignificant decrease (P>0.05) in glucose levels. The results indicate that pistachio consumption can provide antioxidant protection to membrane lipids, support the antioxidant system and inclusion of pistachios in a healthy diet beneficially affects diabetic risk factors in a dose-dependent manner.
Antep fıstığı tüketimi diyabetik sıçan modeli üzerinde faydalıdır
Keywords: Cerrahi