Bilgisayar öğretmenlerinin meslek hayatında karşılaştıkları sorunlara yönelik nitel bir araştırma - Topuz, Arif Cem (My University, 2010)
BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLERİNİN MESLEK HAYATINDA KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARA YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA Yaşam bilişim teknolojisinin yarattığı hızlı bir değişim sürecinden geçmektedir. Bireyleri bilgisayar okuryazarı yapma ve onlara teknolojiden en verimli şekilde yararlanabilme becerilerinin kazandırılmasında özellikle bilgisayar öğretmenlerine büyük görevler düşmektedir. Bilgisayar öğretmenlerinin, bu görevleri en iyi şekilde yerine getirebilmesi için öncelikle kendilerinin teknolojiyi verimli şekilde kullanabilmesi ve çalışma ortamlarının en iyi şekilde düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, bilgisayar öğretmenlerinin görevlerini en iyi şekilde icra edebilmeleri için öncelikle çalıştıkları kurumlardaki sorunlarının incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada bilgisayar öğretmenlerinin meslek hayatında karşılaştıkları sorunlar değerlendirilmeye alınmıştır. Bilgisayar öğretmenlerinin karşılaştıkları; algılanma sorunları, öğretim sürecinde karşılaşılan sorunlar, teknik sorunlar, mesleki tükenmişlik ve iş doyumu sorunları saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulguların, bilgisayar öğretmenlerinin karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmanın verileri, 2009–2010 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul ilinde çalışan17 bilgisayar öğretmeninin ses kayıt cihazıyla kaydedilmiş görüşmelerinden oluşmaktadır. Görüşmeler sonrasında ses kayıtları dinlenerek konuşmalar yazıya aktarılmış, Webropol firmasının Üniversitelere sunduğu nitel veri analizi yazılımı (Text Mining) kullanılarak bu metinler çözümlenmiştir. Araştırmada bilgisayar öğretmenleri tarafından: idareciler, veliler, öğrenciler ve diğer branş öğretmenleri tarafından algılanma problemi yaşadıkları; müfredatın öğrenci ihtiyacını karşılamaması, öğrencilerin kredisiz olan bilgisayar dersini önemsememesi, laboratuvar ortamında sınav yapma ve değerlendirmenin güçlüğü sebebiyle öğretim sürecinde birçok sorunla karşılaştıkları; ders yaptıkları laboratuvarların olanaklarının bilgisayar sayısı ve performansları açısından yetersizliği ifade edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Bilgisayar öğretmeni,bilgisayar öğretmeni sorunları,algılanma sorunu, teknik sorunlar, mesleki tükenmişlik, iş doyumu.

A QUALITATIVE RESEARCH ABOUT THE PROBLEMS COMPUTER TEACHERS ENCOUNTER IN THEIR PROFESSIONAL LIFE Life goes through a rapid process of change arise from information technology. Computer teachers have great responsibilities about giving individuals basic computer skills and have them ability to use the technology in a most efficient way. In order to perform this duty, first and foremost computer teachers should be able to use technology effectively and their working environment should be arranged ideally. Therefore, to be able to achieve their job the problems they faced in their institutions must be examined at the beginning. In this study, the problems computer teachers encounter in their professional life have been evaluated. It has been tried to determine the problems they face in teaching process, perception problems, technical problems, professional burnout, and job satisfaction. Research findings are expected to contribute to the studies intended to solve the problems that the computer teachers face. The research data consist of audio recordings of interviews with 17 computer teachers who work in Istanbul in 2009-2010. After the interviews, sound recordings have been transferred to writing and these texts have been analyzed using qualitative data analysis software (Text Mining) provided to universities by Webropol company. Throughout the study, computer teachers express that they have perceptional problems with administrators, parents, students, and colleagues; that the class schedule is not sufficient for the student needs; that because the computer class has no credit, students do not pay attention to the class; that they face some difficulties about doing exams and evaluations in computer laboratory. Finally, it has been pointed out that computer laboratories are inadequate in quality and quantity. Key words: Computer teachers, computer teachers’problems, perception problems, technical problems, professional burnout, job satisfaction.
Keywords: Bilgisayar_Öğrenim ve Öğretim; Öğretim Teknolojileri