''Nikah Şekeri'' filimi bağlamında 2000-2012 yılları arasında Türk sinemasında aile kurumu - Özayten, Güneş (My University, 2017)
Aile kurumu, toplumların yapı taşı olan bir mikro kosmosdur. Dolayısıyla aile, toplumun yapısını en iyi temsil eden ve geçirdiği değişim dönüşümleri, karşılaştığı sorunları en derinden yaşayan kurumdur. Aile kurumunun, içinde bulunduğu toplumla olan karşılıklı ilişkisi, onu, sosyoloji, psikoloji, antropoloji, tarih gibi pek çok sosyal bilimin yanı sıra, sanatın ve çeşitli sanat dallarının da ilgi alanlarına sokmaktadır. Bu sanat dallarının en başında da, sinema gelmektedir. Türk toplumu içinde aile kurumunun rolü ve yapısı, Türk sinemasının da ele aldığı konuların en başında gelmektedir Çalışmada, 2000-2012 yılları arasında Türk Sinemasında aile kurumu, toplumumuzun içinde var olan farklı aile sistemleri, aile kurumunun yaşadığı değişim ve sorunlar örnekler üzerinden ele alınarak anlatılmaktadır. Filmlerde, ana tema veya yan tema olarak sunulan aile kurumu ve onunla ilgili olan durum ve sorunların, sinematografik dille sunulma biçimleri bu çalışmanın eksenini oluşturmaktadır. Ayrıca bu çalışmayla eşzamanlı olarak “Nikah Şekeri” adlı bir kısa film projesi gerçekleştirilmiştir. “Nikah Şekeri” adlı filmin, sinopsis, tretman ve senaryosu da bu tez çalışmasının üçüncü bölümünde yer almaktadır.

The family institution is a microcosmos that is the fundamental structure of society. Therefore, the family is an institution which represents the structure of the society and faces experienced transformations, problems most deeply. The mutual relationship of the family institution with the society involves the interests of art as well as branches of social sciences such as sociology, psychology, anthropology and history. There comes the cinema first, at these art branches. The role and the structure of the family instution at the Turkish society, is on the top of the issues that Turkish cinema contexualises either. In the study, the changes and the problems that the family institution experienced, and the different family institutions that exists at our society which were presented at the Turkish films, between 2000-2012, as the main theme, or the side theme and the presentation with the cinematographic language at these films are the main points. Additionally, a short film project called “Wedding Candy” was performed simultaneously with this study. Also synopsis, training and script of film called “Wedding Candy” takes place in the third part of this thesis study.
Keywords: 200-2012 Yılları Arasında Türk Sineması Family Institution; Aile Kurumu; Aile Sitemleri; Family Systems; Motion pictures; Sinema; Turkey; Turkish Cinema Between 2000-2012; Turkish Family Construction; Türk Aile Yapısı; Türk Sineması; Türkiye