Belgeseller üzerinden 68 Kuşağı’nın değerlendirilmesi - Gözet, Deniz (My University, 2011)
Bu tez çalışmasında asıl olarak, 68 Kuşağına yönelik belgesellerin ışığında dönemi inceleyeceğiz, dönemi belgesellerin nasıl yansıttığını, hangi belgeselin hangi açıdan olayı ele aldığını ve 68 kuşağında hangi olayı vurgulayıp, daha çok ön plana çıkardıklarını tespit edeceğiz. Bu tez çalışmasında asıl olarak, 68 Kuşağına yönelik belgesellerin ışığında dönemi inceleyeceğiz, dönemi belgesellerin nasıl yansıttığını, hangi belgeselin hangi açıdan olayı ele aldığını ve 68 kuşağında hangi olayı vurgulayıp, daha çok ön plana çıkardıklarını tespit edeceğiz. Ancak bu değerlendirmeyi yapmadan önce 1.bölüm de belgeselin ne olduğuna, amacına gerçekliği ne derece yansıtıyor olduğuna, tür olarak ayırdığımızda, siyasi belgesellere ve televizyon belgesellerinin diğer tür öznel belgesellerden ayrışan yönlerine değineceğiz. Çünkü incelediğimiz belgeseller içerisinde öznel belgeseller olduğu gibi bir televizyon kanalında yayınlanmış olanları da mevcut. 2. bölüme geçtiğimizde ise 68’in genel teması dönemin tarihi, yaşanan önemli olaylar, o yıllarda yaşanan devrim sürecinin aynı zamanda, hatta bizim ülkemizdeki’nden daha önce yaşandığına ve ülkemiz genç kuşağınında bu avrupa isyanından etkilenerek ülkemizde bir isyan gerçekleştirdiklerini ve ya tam tersi ülkemizdeki gençlik isyanının yine ülkemiz içerisinde yaşanan 1961 darbesiyle filizlendiği iddialarını her iki açıdanda inceleyeceğiz. Tüm bunları incelerken deşifrelerini yaptığım belgesellerden bölümler vererek, çeşitli yazılı kaynaklarla paralel bir şekilde kuşak olaylarını, zaman sıralamasına göre anlatacağız. Böylece hangi belgeselin dönemi ne kadar gerçekçi ve doğru şekilde en kapsamlı şekilde anlatmış olduğunu belirleyebileceğiz. 3. bölüme gelindiğinde ise 68 kuşağına daha detaylı olarak bakacak, liderler arasında yaşanan anlaşmazlıkları, iktidarın değişmesi, 12 Mart muhtırası, 70'li yıllarda Türkiye'nin ekonomik olarak düşüşe geçmesini ve nedenlerini anlatacağız. Gençler arasında oluşan ayrıklık, örgütlenmeler ve bu örgütleri ayakta tutmak için yapılan banka soygunları, adam kaçırmalar, tehditler, şantajlar... işte tüm bu yaşanan olaylar 68'den 71'e uzanan süreçte yaşanılanları ve bazı şeylerin değiştiğini gözler önüne seriyor. Sonuç olarak 68 belgesellerinin konu aldığı herşey, tarih, sınıflandırma, dönem koşulları, tüm bunlar ele alınıp incelenirken, belgesellerle bağlantılı daha birçok detay bu tez de aktarılmış, verilen örneklerle karşılaştırılıp, her yönden kıyaslamaya gidilmiştir. Tez sonucunda varılan nokta ise; tüm bu detaylar birleştirildiğinde, bir siyasi tarih belgeselinin nasıl olması gerektiği, ve izleyiciyi ne kadar aydınlattığı, ne derece doğru bilgilendirip, yönlendirdiği ortaya çıkarılacaktır.

We will be mainly examining in this thesis the period of the 68th generation through the documentaries made about that period. We will be highlighting how these documentaries reflected that period and from witch point of views and witch events they focused on. But before doing this evaluation we will be explaining in the 1st part what is a documentary, and how far it reflects the reality, and the differences between political documentaries, TV documentaries and other subjective documentaries; because including the documentaries we are studying there are subjective ones as well as some broadcasted on TV. In the 2nd part we will be examining the history of 68 era and the important events of these years, and even the similar events that happened earlier in our country and how our youth got influenced by Europe revolution or from the coup d’Etat of 1961 witch took place inside Turkey itself . While examining all that, we will be explaining the events that took place in that period according to historical order, and relying on documentaries we had reviewed and some written resources we have got. This way will enable us to define witch documentary had reflected that period in the most global and true way. In the 3rd part we will be looking closer with more details to the 68th generation; we will be explaining the disagreements between leaders, the change of power, the 12th of march memorandum and the economic decline in Turkey in the seventies and its reasons. The separation that occurred between youth ,the organizations creation, and the bank robberies, kidnapping, threatening and blackmail operations that took place in order to support those organizations … All those events from the years 68 to 71 reveal the changes that happened during that period. At the end we will be reviewing how documentaries on 68 era tackled History, classification and conditions of this era and we will be doing a comparison in all aspects between these different documentaries. As conclusion, by combining all these details it will come clear how should be a political historical documentary and how far it enlightens the audience and provides him with the right information.
Keywords: Belgeseller