Profesyonel futbolcularda duygusal zeka ile örgütsel bağlılık ilişkisi - Adiloğulları, İlhan (My University, 2011)
Tezin Başlığı: PROFESYONEL FUTBOLCULARDA DUYGUSAL ZEKÂ İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ 1.ÖZET Bu araştırma, profesyonel futbolcularda duygusal zekâ ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya Türkiye Süper Liginde mücadele eden 5 takım, Türkiye İkinci Lig A kategorisinde mücadele eden 5 takım, Türkiye İkinci Lig B kategorisinde mücadele eden 11 takım ve Türkiye Üçüncü Lig kategorisinde mücadele eden 4 takım olmak üzere 25 takımdan toplam 401 profesyonel futbolcu katılmıştır. Araştırmada profesyonel futbolcuların demografik bilgilerinin yanı sıra “Duygusal Zekâ Ölçeği” ve “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programına aktarılarak; frekans, yüzde analizi, korelasyon (r istatistiği) testleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda profesyonel futbolcuların duygusal zekâ düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmaya katılan futbolcuların duygusal zekâ alt boyutlarından kişiler arası ilişkiler düzeyleri yaşa göre anlamlı değişim göstermektedir; 20-23 yaş ve üzeri grubu futbolcuların kişiler arası ilişkiler düzeyleri, 28-31 yaş grubu futbolcuların kişiler arası ilişkiler düzeylerine göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Futbolcuların duygusal zekâ düzeylerinin futbol oynadıkları kulüplerin lig düzeyine göre anlamlı değişme gösterdiği, örgütsel bağlılık düzeylerinin futbol oynadıkları kulüplerin lig düzeyine göre anlamlı değişme göstermediği bulunmuştur. Araştırmaya katılan futbolcuların örgütsel bağlılık alt boyutlarından duygusal bağlılık düzeyleri yaşa göre anlamlı değişim göstermektedir. 20-23 yaş ve üzeri grubu futbolcuların duygusal bağlılık düzeyleri, 24-27 yaş 28-31 yaş ve 31 ve üzeri yaş grubu futbolcuların duygusal bağlılık düzeylerine göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Anahtar Sözcükler: Duygusal Zekâ, Örgütsel Bağlılık, Profesyonel Futbolcu Title of Thesis: THE RELATİON BETWEEN EMOTİONAL INTELLİGENCE AND ORGANİZATİONAL COMMİTMENT OF PROFESSİONAL FOOTBALLERS 2.

This research aims to analyse the relation between emotional intelligence and organisational commitment of professional footballers. For this research, 401 professional footballers from 25 different teams- 5 from Turkish Super Class League, 5 teams from Turkish Second League A class, 11 teams from Turkish Second League B class and 4 teams from Third League- have taken part. Emotional Intelligence Scale and Organizational Commitment Scale as well as the demografic data of Professional footballers are used as a means of data collection. The datas gathered are processed into SPSS and the frequency, percent analyse and correlation tests (r statistics) have been done. In the end of this research, meaningful relation have been found between the emotional intelligence level and organizational commitment level of the Professional footballers. Interpersonal relations levels of the footballers joined in this research which is a sub title of emotional intelligence show meaningful change according to their ages; the interpersonal relations levels of the footballers aged 20-23 are low when compared to those aged 28-31. Moreover, it has been found that emotional intelligence level of footballers show meaningful change according to the league level of their teams, on the other hand organizational commitment level doesn’t show meaningful change according to the league level of their teams. emotional intelligence levels of the footballers taking part in this research which is a sub title of organizational commitment show meaningful change according to their ages. It has been found that emotional intelligence levels of the footballers aged 20-23 are meaningfully low when compared with the ones aged 24-27, 28-31 and 31. Emotional İntelligence, Organizational Commitment, Professional Footballer
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Duygusal Zeka; Futbol; Örgütsel Bağlılık; Spor