BRICS-T ÜLKELERİNDE ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ_x000D_ RİSK PRİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Ülke riski ekonomik, finansal ve politik risk kavramlarına ait değişkenler dikkatealınarak belirlenir. Yatırımcının tahvil ve hazine bonosu getirilerine göre dahadeğişken olan hisse senetlerine yatırım yaparak üstlendiği varsayılan bu risklerinkarşılanması için gerekli olan ek getiri ve/veya riskin ödüllendirilmesi hissesenedi risk primini olarak tanımlanır. Hisse senedi risk priminin hem ülkedekitoplam riski göstermesi, hem de yatırım kararlarındaki öneminden hareketleyapılan bu çalışmada, bir ülkenin hisse senedi risk primine etki eden faktörlerinbelirlenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple, BRICS-T ülkeleri için ekonometrik biruygulama yapılarak ülkelerin hisse senedi risk primleri üzerinde ekonomik,finansal ve politik risk unsurlarının etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, hissesenedi risk primi üzerinde, BRICS-T de hem Panel FMOLS test sonuçlarına görehem de Panel DOLS test sonuçlarına göre finansal riskin daha etkili olduğugörülmüştür.

The country risk is determined by taking into account the variables of economic,_x000D_ financial and political risk. Equity risk premium is defined as additional return in_x000D_ order to absorption of risk due to investing in more variable stocks than bonds_x000D_ and treasury bills. The aim of this study which is based on the importance of_x000D_ equity risk premium both in the country risk and in the investment decisions is to_x000D_ determine the factors which affect the equity risk premium of a country. For this_x000D_ reason, the effect of political, economic and financial risk factors on the equity_x000D_ risk premium of countries was investigated by applying econometric analysis on BRICS-T countries. As a result, it is seen that for the equity risk premium, both_x000D_ according to results of Panel FMOLS and according to results of Panel DOLS_x000D_ the financial risk in BRICS-T countries is more effective.
THE EFFECT OF COUNTRY RISK ON THE EQUITY RISK PREMIUM IN BRICS-T COUNTRIES