Glisemik yükü azaltılmış (200 ile sınırlandırılmış) beslenme tedavsinin metabolik sendrom üzerine etkisi - Karaman, Nilberk (My University, 2008)
Bu çalışma, glisemik yükü azaltılmış diyetin, metabolik sendrom üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 20-60 yaş arasında, metabolik sendrom tanı kriterlerinden en az üçüne sahip 11 gönüllü birey katılmıştır. Çalışmaya katılanlara 90 gün süreyle glisemik yükü belirlenmiş diyetler uygulatılmış, çalışma başlangıcında ve sonunda elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Olguların devam eden tıbbi tedavilerine müdahale edilmemiştir. Çalışma sonucunda, GY’si 200 ile sınırlandırılmış diyet uygulayan olguların ağırlıklarının anlamlı olarak azaldığı, olguların BKİ’lerinin düştüğü (33,52 ± 6,40 kg/ m²’den 32,55 ± 5,94 kg/ m² ‘ye) (p<0,004) ve buna bağlı olarak metabolik sendrom göstergeleri olan bel çevresinin (103,64 ± 13,06 cm’den 100,13 ± 12,00 cm’ye düşmüştür) (p<0,002), olguların ortalama açlık kan şekerinin 122,82 ± 38,958mg/ dl’den, 92,91 ± 9,126 mg/ dl’ye (p<0,024) azaldığı ve ortalama HDL-kolesterol düzeylerinin 39,45 ± 9,595 mg/ dl’den, 44,88 ± 13,178 mg/ dl’ye yükseldiği (p<0,037) belirlenmiş ve bu değişikliklerin istatistiki yönden anlamlı olduğu bulunmuştur. Buna karşılık, tüm olgular değerlendirildiğinde; olguların trigliseridlerinin 372,45 ± 346,445 mg/ dl’den, 312,64 ± 238,350 mg/ dl’ye düştüğü (p>0,208), sistolik kan basınçlarının 118,18 ± 12,50 mmHg’dan 115,45 ± 8,20 mmHg’ye düştüğü (p>0,341) ve diyastolik kan basınçlarının da 74,55 ± 6,87 mmHg’dan 71,82 ± 4,04 mmHg’ye düştüğü, buna rağmen (p>0,192), bu düşüklüklerin istatistiki olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur (Tablo 12). Kan basınçlarında elde edilen bu sonuçları, olguların kan basınçlarının normal düzeylerde olmasına bağlayabiliriz. Anahtar Sözcükler : glisemi, glisemik yük,insülin, metabolik, sendrom,

EFFECT OF DECREASED GLYCEMIC LOAD NUTRITION TREATMENT (LIMITED TO 200) ON METABOLIC SYNDROME At the aim of this study, the diet is reduced by glycemic load has been researched about effects over the metabolic syndrome. In this study, eleven willing people have participated which are 20-60 age range and have at least three diagnosis of metabolic syndrome. The cases have been applicated the diets, which are glycemic load determined within 90 days. The data before the study and data at the end of the study have been compared. The continuing medical treatments of patients have not been interfered. At the result of this study, the weight of patients at diet within 200 glycemic load has expressively reduced. Body Mass Index of the patients has also reduced (from 33,52 ± 6,40 kg/ m² to 32,55 ± 5,94 kg/ m² ) (p<0,004), therefore waist circumferences (from 103,64 ± 13,06 cm to 100,13 ± 12,00 cm) (p<0,002) have reduced which was diagnosis of metabolic syndrome. Fasting plasma glucose of the patients has reduced from 122,82 ± 38,958mg/ dl to 92,91 ± 9,126 mg/ dl (p<0,024) and mean HDL-cholesterol level of patients has decreased from 39,45 ± 9,595 mg/ dl to 44,88 ± 13,178 mg/ dl (p<0,037) have been determined and these variations have been expressively detected statistical. However all of the facts have been investigated, triglicerid of the patients has reduced from 372,45 ± 346,445 mg/ dl to 312,64 ± 238,350 mg/ dl (p>0,208) and systolic blood pressure of the patients has reduced from 118,18 ± 12,50 mmHg to 115,45 ± 8,20 mmHg (p>0,341) also diastolic blood pressure of the patients has been reduced from 74,55 ± 6,87 mmHg to 71,82 ± 4,04 mmHg (p>0,192) have been determined. But these variations have not been expressively detected statistical (Table 12).The results at the blood pressure variations have been explained about the normal level of blood pressure for the patients. Key Worlds : glycemia, glycemic load, insulin, metabolic, syndrome
Keywords: Beslenme_Tedavi; Biyokimya; Tıp