Osmanlı mimarisinde istiridye formu - Yılmaz, Salih (My University, 2005)
Osmanlı mimarisinde, özellikle batılılaşma döneminde inşa edilmiş saraylarda görülen istiridye formu bunun yanı sıra cami, çeşme, türbe, mezar gibi sosyal hayatı kapsayan bütün yapılarda kullanılmıştır. Erken dönemdeki tromp, yelpaze ve tavus kuyruğu motifleriyle karıştırılan form ilk olarak 1741 yılında yapılmış Mehmet Emin Ağa Sebilinde kullanılmıştır. Yapıların dış cepheleri, ağırlık kuleleri, nişleri, sütun başlıkları, çeşme aynaları ve kitabeleri gibi hemen hemen bütün kısımlarında istiridye formu kullanılmıştır In the Ottoman Archtecture, the oyster form has been seen to the palaces which were especially built in the period of westernize. After than, ıt has been used which covers to the social life. The form which was mixed the motifs of tromp, fan and tail of the peacock is fistly used ın Mehmet Emin Ağa Sebili. ( ıt was built the year of 1941) The form of oyster has been used in the outer front of the buildins, weight towers, the edges of the columns, the mirrors of the fountains and the inscriptions.
Keywords: Güzel ve dekoratif sanatlar; Mimari, Türk; Mimarlık; Yapıların tasarımı ve bezemesi