Çevik yazılım geliştirme ilkelerinin proje süreçlerine etkileri - Yıldırım, Sinan (My University, 2010)
ÇEVİK YAZILIM GELİŞTİRME İLKELERİNİN PROJE SÜREÇLERİNE ETKİLERİ Günlük hayatımızda yazılım birçok alanda kullanılmaktadır. Dev bir endüstri haline gelen yazılım sektöründe, projelerin başarıya ulaşmasında yazılım geliştirme süreçleri büyük önem taşımaktadır. Proje üretiminde, geleneksel yazılım geliştirme süreçlerinin kullanımı yazılım projelerinde başarısızlığa sebep olabilmektedir. Geleneksel süreçlerde, müşteri gereksimlerini karşılayamama, zamanında ve bütçe içinde yazılım projesini teslim edilememesi gibi sıkıntılar mevcuttur. Bu durum yazılım geliştirme süreçlerinde farklı fikirlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Çevik yazılım geliştirme ilkeleri, yazılım proje süreçlerinde kuralları esnek hale getirmektedir. Bu yaklaşım, yazılım projelerinde firmalara dinamiklik, esneklik ve verimlilik getirmiştir. Ülkemizde çevik yazılım geliştirme ilkeleri halen yaygın olarak kullanılmamaktadır. Çevik İlkeler, Avrupa ve ABD’de çok büyük firmalar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada çevik yazılım geliştirme ilkeleri incelenerek proje üretimine etkileri araştırılacaktır. Örnek bir proje ile adım adım çevik sürecin nasıl işlediği incelenecektir.

THE EFFECTS TO PROJECT PROCESSES OF AGILE SOFTWARE DEVELOPMENT PRINCIPLES Software is used in many fields of our daily lives. Software development processes are essential to reach success in projects in the software sector which has become a giant industry. Traditional software development processes in project production can cause failure in software projects. Some difficulties exist in traditional processes if they aren’t receptive to customers requirements,or they can’t deliver software projects to deadline and to budget. These condition has appeared different ideas in project development processes. Agile software development principles have to be flexible in meeting the conditions and rules of software project processes. This approach gives flexibility, productivity and dynamism to firms in software development projects. Agile software development principles are still not used widely in Turkey. They have started to be used by very large firms in Europe and the USA. In this study, agile software development principles are going to be examined and the effects on project production will be examined. How this agile process will be shown step by step in a model project.
Keywords: Yazılım; Yazılım Geliştirme