Bir Gölge Bankacılık Uygulaması Olarak Gayrimenkul Finansmanında Alternatif Bir Faizsiz Finansman Modeli: İpoteğe Dayalı Paylaşımlı Faizsiz Finansman Modeli - ERSOY, MEHMET; OKUR, MUSTAFA; ÇATIKKAŞ, ÖZGÜR (My University, 2018)
Konut finansmanı ülke ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için büyük önem taşımaktadır. Bu konu Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler için daha da büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de gayrimenkul finansmanında ve özellikle de konut finansmanında alternatif bir model olarak uygulanmakta olan tasarrufa dayalı faizsiz finansman modeli incelenmektedir. Bu açıdan bakıldığında mevcut uygulamanın bir gölge bankacılık uygulaması olduğu değerlendirilmektedir. Çalışmada ipoteğe dayalı paylaşımlı faizsiz finansman modeli olarak adlandırılan bu yöntem bankacılık sektöründeki düzenlemelerinin ve denetimlerin dışında kalmaktadır. Bu durum ülke ekonomisi açısından önemli bir potansiyel risk barındırmaktadır. Bu konuda düzenleyici otorite tarafından acilen düzenleneme yapılmasına ihtiyaç vardır. Düzenlemeler özellikle lisanslama ve denetim konularında olmalıdır.

Housing finance is crucial for the sustainable growth of the country's economy. This issue is of even greater importance for emerging economies such as Turkey. In this study, especially residential real estate financing and financing interest-free financing model based on saving being implemented in Turkey is examined as an alternative model. From this point of view, the current implementation is considered to be a shadow banking application. This method, which is referred to as a mortgage-backed non-interest shared financing model in this study, is outside the regulations and controls in the banking sector. This situation poses a significant potential risk in terms of the country's economy. In this regard, regulatory authority is urgently required to make arrangements. Regulations should be in the areas of licensing and supervision in particular.
An Alternative Non-Interest Real Estate Financing Model as a Shadow Banking Practice: Mortgage-backed Non-interest Shared Finance Model
Keywords: İşletme Finans; İktisat; İşletme