Kara midye’lerin (mytilus galloprovincialis) gram-negatif bakteri florasının tespiti - KAYHAN, Figen Esin; SESAL, Nüzhet Cenk; GÜLDÜR, Salim (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Boğazı’ndan toplanan ve besin olarak sıklıkla tüketilen Kara midye’lerin (Mytilus galloprovincialis) solungaç ve bağırsaklarındaki gram-negatif bakteri florasının tayin edilmesidir. Midye örnekleri İstanbul Boğazı’nda belirlenen 4 istasyondan (Haliç, Karaköy, Kadıköy, Üsküdar) elle toplanmıştır. Kara midye örneklerinin bağırsak ve solungacından 17 adet gram-negatif bakteri izole edilmiş ve türlerin identifikasyonu yapılmıştır. Daha sonra tüm koloniler morfolojilerine göre değerlendirildikten sonra tiplendirme işlemi API (Biomerieux) bakteri tanımlama sistemi kullanılarak yapılmıştır. Besin olarak sıklıkla tüketilen midyelerin organ ve dokularında patojen bakteri türlerinin bulunması ve bu bakterilerin ağır metale karşı dirençli olmaları, İstanbul Boğazı’nın ekolojik kirliliği hakkında önemli bulgular sağlamıştır
Keywords: Gram-negatif bakteri florası, Mytilus galloprovincialis, Mikrobiyal deniz kirliliği