Management Information System for a Water Utility in Albania - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Özet: Pogradec'in Su Rezervi ve Kanalizasyon Hizmeti (Water Supply and Sewerage Utility of Pogradec-WSSP) için bir yönetim enformasyon sistemi (YES), WSSP'inin içindeki ve dış kurumlardaki yürürlükte bulunan raporlama rutinleri ve zorunlulukları dikkatli bir şekilde incelendikten sonra tasarlanmıştır. Finansal raporlar bir hayli tatmin edici bulunurken teknik departmanların raporları yetersiz görülmüştür. Bundan dolayı ayrıntılı veri elde etme rutinleri, aylık bir temelde teknik ve hizmet verilerinin gerekli kullanılırlığı için tanımlanmıştır. YES'nin tasarımı için yukarıdan aşağıya bir yaklaşım kullanılmıştır. 25 rapor formundan oluşan bir set geliştirilmiştir. YES'nin yapısı hiyerarşiktir, böylelikle daha alt düzeydeki raporlar daha yukarı düzeydeki raporlarla toplanabilir. Detaylı iş performansı aylık bir düzende şu göstergelerle belgelenmektedir; genel performans göstergeleri, finansal performans göstergeleri ve hizmet düzeyi performans göstergeleri. 2004'ün ilk çeyreğinin performansı sırasıyla %24, %40, %48, %78, ve %29dur. Bu değerler bir iyileştirmenin mümkün olabileceğini göstermektedir. YES'nin adım adım gerçekleştirilmesi; yönetimi sisteme alıştırmak, gerekli değişikliklere ve pratik sebeplerden doğan uyarlamalara izin vermek için kullanılmıştır. Bununla birlikte aşağıdaki uygulamaların gerçekleştirilmesi tavsiye edilmiştir: operasyonel bir veri tabanının kurulması, YES'nin gerçekleştirilmesi (pilot versiyonunu), temel verilerden yönetim raporları yaratmak ve deneyim kazanmak, artan talep ve deneyime göre YES'ni geliştirerek, yazılım bileşenleri ve sistemlerini WSSP'nin içinde entegre edebilmek

Abstract: A MIS for the Water Supply and Sewerage Utility of Pogradec (WSSP) was designed after carefully studying the current reporting routines and obligations within WSSP and to external institutions. Whereas financial reporting was found to be quite satisfactory the reporting of the technical departments was considered insufficient. Therefore, detailed data acquisition routines were defined for the necessary availability of technical and service data on a monthly basis. For the design of the MIS a top down approach was used. A set of 25 report forms were developed. The structure of the MIS is hierarchical so that reports on lower levels can be aggregated into higher level reports. The overall business performance is documented on a monthly basis by general performance indicators, financial performance indicators and service level performance indicators. The performance of the first quarter of 2004 was 24%, 40%, 48%, 78% and 29% respectively. These numbers show considerable room for improvement. A stepwise implementation of the MIS was recommended to familiarise the management with the system and to allow necessary changes and appropriate adaptations due to practical reasons and in time: Establish an operational data base, implement the MIS (pilot version), create management reports from basic data and gain experience, extend MIS according to growing demand and experience and integrate software components and systems within WSSP.
Arnavutluk'da Su Rezervi ve Kanalizasyon Hizmeti İçin Yönetim Enformasyon Sistemi