Sme financing obstacles and inhibits of their lending by commercial banks in Azerbaijan - Asgerov, İsmail (My University, 2011)
Bugün, dünyada herhangi bir ülkenin iktisadi gelişimi ülkedeki büyük, orta ve küçük – ölçekli işletmeletin optimal oranına bağlıdır. Pazar ekonomisinin temel unsurlarından biri olarak, Küçük ve Orta Boylu İşletmeler (KOBİ) Azerbaycan'da da sabit ekonomik gelişim için önemlidir. Azerbaycan ekonomisinde, KOBİ'lerin kısa tarihi var. Onların gelişimi ülke ekonomisinin bir sektörü olarak 1995 yılından itibaren başlamıştır. Bugün, KOBİ'ler ülke ekonomisinin neredeyse bütün sektörlerinde: sanayi, tarım, özellikle gıda işleme sanayi, toptan ve perakende ticaret, hizmetler, turizm, ulaştırma ve haberleşme, vb. gibi sektörlerde faaliyet gösteriryor. Şu anda, Azerbaycan’da KOBİ’ler tüm işletmelerin 70-80% oluşturuyor. Onlar toplam istihdamın 71%’ni ve toplam bütçe gelirlerinin 53%'ni oluşturuyorlar. Ancak, KOBİ'lerin mevcut gelişimi yeterli değil ve önceki araştırmalarda açikça bulunmuştur ki, KOBİ’ler dış finansman elde etmek için zorluklarla karşılaşıyorlar. Bu nedenle, ülkemizde KOBİ'lerin daha da geliştirilmesi, onların dış kaynaklardan finansmanını artırmadan imkansızdır. Bu tezin temel amacı ticari bankalarının KOBİ’lere kredi verirken karşılaştığı engelleri bulmak ve onların sorunlarına çözüm sağlamaktır. Bu araştırmada veri toplamak için mail yoluyla anket ve yüz-yüze görüşme yöntemiyle anket teknikleri kullanılmıştır. Sonuçlar gösterdi ki, ticari bankalarının KOBİ’lere kredi vermesine esas engel yaratan anahtar faktörler iç faktörlerdir; özellikle KOBİ’lerin bilgi, KOBİ’lerin yöneticilerinin/ sahiplerinin eğitim düzeyi ve yönetim becerileri, KOBİ’lerin teminatı ve üç dış faktörlerden sadece rüşvettir. Araştırma sonuçu gösterdi k, Azerbaycan’da yasal ortam ve ülkenin ekonomik şartları ticari bankalarının KOBİ’lere kredi vermesine engel oluşturmuyorlar.

Today, in the world, the economic development of any country is related with the existing optimal ratio of large, medium and small - sized enterprises. As one of the key elements of the market economy, in Azerbaijan Small and medium-sized enterprises (SME) are also important for a sustainable economic growth. In Azerbaijan economy, SME has a short history. Its development as a sector of the country’s economy has started since 1995. Today, SME operate almost in all the sectors of the country’s economy such as: industry, agriculture, particularly food processing industry, wholesale and retail trade, services, tourism, transport and communication, etc. Currently, in Azerbaijan SME make up 70-80% of all enterprises. They account for 71% of the total employment and provide 53% of the total budget income. However, the current development of SME is not sufficient and previous researches obviously found that SME faced with difficulties on the way to obtain external finance. Thus, in our country the further development of SME is impossible without improving their financing from external sources. The main purpose of this thesis is to find barriers faced by the commercial banks when lending to SME sector and to find solutions to these issues. In this study a mail survey and face-to-face interviewing techniques were used to collect the data for the research. The results showed that the key factors that inhibiting commercial banks from lending to SME are internal factors especially SME information, education level and management skills of the SME managers/ owners, SME collateral and only corruption out of three external factors. The research result showed that in Azerbaijan legal environment and economic conditions of the country do not inhibit commercial banks from lending to SME sector.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)_Azerbaycan; Muhasebe; Ticari Bankalar