PUBLIC RELATIONS IN TURKEY FROM WOMEN’S PERSPECTIVE - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Türkiye'de halkla ilişkiler çalışmaları 1960'lı yılların sonlarında yabancı sermayenin ülkeye gelmesi ve bu alanda yeni devlet politikalarının geliştirilmesi ile artmıştır.Günümüze kadar geçen tarihsel süreçte birçok kadın bu disiplinin gelişmesinde aktif rol almıştır. Mesleğe 1960-1990 yılları arasında giren kişiler halkla ilişkilerin önemini erken dönemde farketmiş ve bu disiplinle çok yönlü çalışmalar yapmış kişilerdir. 1990'lı yıllar ile birlikte mesleği seçen ve sektörde çalışan kişiler sosyo-ekonomik faktörlerden ve eğitim politikalarından etkilenmiş kişilerden oluşmuş ve disiplin yeni bir boyut kazanmıştır. 2000'li yıllarda ki kitle iletişim araçlarındaki gelişmeler ve yeni iletişim teknolojilerinin hayatımızın önemli bir parçası haline gelmesi ile disiplin yeni bir evrim geçirme sürecine girmiştir. Bu çalışma halkla ilişkiler disiplinin gelişiminde kadın perspeftifini merkeze alarak konunun analiz edilmesini amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında hem yeni nesil hem de eski nesil den temsilcilerin bir araya getirilmesinden dolayı diğer çalışmalardan ayrılıyor ve konuya yeni katmanlar kazandırıyor. Derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak yapılan bu çalışmada; kadınların halkla ilişkilerin gelişiminde katalizör etki yaptığı ve disiplinin gelişiminde önemli bir temel oluşturdukları tespit edilmiştir

When foreign capital entered the country and new government policies were developed in this area in the end of 1960s, studies on public relations increased in Turkey. In the historical process to the present, many women have had an active part in development of the discipline. People who entered the profession between 1960s and 1990s realised the importance of public relations in its early period, and these people conducted miscellaneous studies. People who preferred this profession in 1990s and worked in the sector, were affected from socio-economic factors and education policies, and the discipline acquired a new dimension. With developments in mass media in 2000s and communication technologies’ becoming important parts of our lives, the discipline entered into a new process of evolution. This study aims to analyse the topic by centering woman perspective of the development of the discipline. Since the representatives both from the old and young generation are brought together within the context of the study, it differs from other studies and brings new stratas to the topic. In this study in which in-depth interview method was used, it is determined that women make an effect of catalyst in the development of public relations and that they formed an important basis for the development of the process
KADIN PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DE HALKLA İLİŞKİLER
Keywords: Sanat