Yerel yönetimler açısından Türkiye ve Avrupa Birliği stratejik yönetim politikalarının mukayeseli değerlendirilmesi - Batal, Salih (My University, 2010)
Değişimin bir yaşam biçimine dönüştüğü günümüzde, değişim dinamikleri, bütün kurumsal sistemleri daha demokratik, şeffaf ve etkin olmaya yöneltmektedir. Kamu yönetiminin yeniden tanımlanmasına yol açan bu değişim ve dönüşüm süreci, sistematikleştirilme taleplerini de beraberinde getirmiş ve yerel yönetimleri, stratejik yönetim anlayışının temel öğelerinden biri olarak kabul etmiştir. Özellikle uluslararası örgütlerden biri olan AB’de bu konu sıkça gündeme getirilmekte ve yerel yönetimlerin daha demokratik ve verimli hizmet üreten bir yönetim birimi haline getirilmesine ilişkin kararlar alınmakta, ilkeler benimsenmektedir. Son dönemde, AB’ye tam üyelik görüşmelerinin yoğunlaştığı süreçte, yerel yönetimlere yönelik ciddi reform çalışmaları gündeme gelmiş ve bu alanda birçok yasal düzenlemeye gidilmiştir. Yerel yönetimlerde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi, 5393 sayılı Belediye, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunları ile oluşturulmak istenen anlayış değişikliği mevzuata yansıtılmıştır. Bu kanunlar ile tüm kamu kurumlarında olduğu gibi nüfusu 50.000’i geçen belediyelerde de stratejik planlama yapılması bir zorunluluk haline getirilmiştir. Belediyeler, ilk stratejik planlarını 2006 yılından itibaren yapmaya başlamışlardır. Stratejik planların, misyon-vizyon odaklı, kurumun stratejik hedeflerini, faaliyet ve projeler ile kaynaklarını, performans ölçütlerini kapsayacak bir şekilde hazırlanması öngörülmüştür.

At the present day when the change turning into a life style, change dynamics head all institutional systems to be more democratic, transparent and active. The process of this change and transformation engendering the redefined of public administration has the systematized demands its train, and has accepted local administrations as one of the basic elements of strategic managment concept. Especially, in European Union, one of the international organizations, this issue is often brought up, and some decisions have been taken about unionizing managment units that local administrtions produce a more democratic and efficient service, the principles are adopted. Recently, in the process of EU full membership negotiations being the major , serious reform studies about local administartions have brought up and a lot of legal arrangment had been gone in this area. In local administrations, understanding change that is wanted to form has been reflected to legislation with law no 5018 Public Financal Managment and Control Law, law no 5216 Metropolitan Municipility, law no 5393 Municipility, law no 5355 Local Administration Association. Doing strategic plan has been necessity for the municipilities with a population of 50.000 like all public institutions upon these laws. Municipilities have been doing their first strategic plans since 2006. It has been predicted that strategic plans should be prepared as mission and vision-focused and in a way to cover the strategic purposes and targets of the institution, its sources with activities and projects, and its performance criteria.
Keywords: Belediyeler; Stratejik Yönetim; Türkiye_Avrupa Birliği; Yerel Yönetimler