Türk sigorta sektöründe hekim mesleki sorumluluk sigortalarının istatistiksel analizi - Kerç, Elif (My University, 2018)
TÜRK SİGORTA SEKTÖRÜNDE HEKİM MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTALARININ İSTATİSTİKSEL ANALİZİÜlkemizde ekonomi ile birlikte gelişmekte olan sigorta sektörü, pazarda mevcut olmayan sigorta ürünleri ile çeşitliliği arttırmaktadır. Kara araçları ve kara araçlarına bağlı sorumluluk sigortalarının ağırlıklı olarak gelişmiş olması, sektörü farklı sigorta branşlarında da üretimi arttırmaya dolayısıyla dengeli bir dağılım yaratmaya yönlendirmiştir. Sorumluluk sigortalarının çeşitlendirilmesi bunun en güzel yolu olmaktadır. Çalışmamızda mesleki sorumluluk sigortalarının uygulamaları ve özellikle de hekim mesleki sorumluluk sigortaları incelenmiştir. Dünya sigortacılık sektöründe tarihi eski olan sorumluluk sigortaları ülkemizde ağırlıklı olarak kara araçları sorumluluk sigortaları olarak yaygınlaşmıştır. Mesleki sorumluluk sigortalarının gelişmesi, mesleki hatalar sebebiyle halkın mağdur olmaması için gereklidir. Hekim mesleki sorumluluk sigortalarının ülkemizdeki uygulamaları, zorunlu tutulan poliçe ile ilgili üretim ve hasar verileri çalışmada incelenmiştir. Saha çalışması yapılarak, zorunlu olan sigorta hakkında hekimlerin görüşleri alınmıştır. Anket çalışması ile hekimlerin sigorta ve sorumluluk bilinçleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalıştıkları kurum, mesleki deneyim süreleri ve uzmanlıklarına göre sigorta yaklaşımları ölçülmüştür. Sonuçlar ve gelişmeler değerlendirilmiş, sektörün görüşleri toplanmıştır. Öneriler oluşturulmaya çalışılmıştır.

STATISTICAL ANALYSIS OF THE PROFESSIONAL LIABILITY INSURANCE FOR PHYSICIANS IN THE TURKISH INSURANCE SECTORThe emerging insurance sector in our country with the economy increases the diversity with the insurance products that are not currently available in the market. The fact that liability insurances related to motor insurances are developed predominantly led the sector to increase production in different insurance branches and thus to create a balanced distribution. Diversification of liability insurance is the best way of accomplishing this.The practices of professional liability insurances in our work have been examined, in particular the professional liability insurance of physicians. In the world insurance sector, the oldest liability insurances have become widespread in our country mainly as motor liability insurance. The development of professional liability insurances is necessary for people not to be victims of professional faults.The practices of the professional liability insurances for physicians (medical malpractice liability insurance) in our country, productions and claims data of the compulsory policy have been evaluated in the study. The fieldwork was done to have the physicians' opinions on the compulsory insurance. A questionnaire was conducted to evaluate the physicians' consciousness regarding 'insurance' and 'responsibility'. The participants' tendency towards insurance were measured in terms of the criteria on the institution they have worked for, their professional experience, and their expertise so as to have sectorial views. Solutions have been offered in the light of the study findings.
Keywords: hekim mesleki sorumluluk sigortası; Hekimler; Hekimler için mesleki sorumluluk sigortası; Insurance; Insurance, Liability; Liability (Law); Liability insurance; medical malpractice; medical malpractice insurance; Mesleki sorumluluk; Physicians; Professional liability; Professional liability insurance for physicians; Sigorta ve sigortacılık; Sigorta, Sorumluluk; Sorumluluk (Hukuk); Sorumluluk sigortası; tıbbi kötü uygulamaya ilişkin sigorta; tıbbi malpraktis; Turkey; Türkiye