Oyun teorisi ve bir uygulama - Demir, Ezgi (My University, 2016)
OYUN TEORİSİ VE BİR UYGULAMA Bir karar modeli olan oyun teorisi, taraflar için eniyi stratejik denge noktasını vermektedir. Son yıllarda finans sektörü önemli gelişmeler göstermiş, bu gelişmeler finans sektörü piyasasında genişlemeye sebep olmuştur. Finans sektöründe yer alan yatırımcılar, finansal aracı kurumlar ve bankalar üçgeninde yer alan piyasa üçgeni ele alınmış, tarafların (yatırımcıların, finansal aracı kurumların ve bankaların) birbirlerine göre durum analizleri incelenmiştir. İnceleme modelinde, 2012- 2015 arasındaki son dört yılın, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü çeyrekleri şeklinde üçer aylık periyotta ele alınan finansal yatırım verileriyle birlikte repo ve mevduat yatırımı, kamu tahvil ve bonosu, özel sektör tahvil ve bonosu ve hisse senedi olarak bulunan dört mevcut yatırım araçları kullanılmıştır. İlk analizde taraflar, yatırımcılar ve aracı kurumlar olarak belirlenmiş olup, bu bağlamda yatırımcılar için yılın çeyrek zamanlarına göre ayrı ayrı gelir matrisleri oluşturulmuştur. Elde edilen gelir matrisleri sonucunda optimal strateji vektörleri bulunmuştur. İkinci analizde taraflar, bankalar ve finansal yatırım araçları olarak belirlenmiş olup, bankaların aracı kurumlara verdiği yatırım ödenekleri üzerinden kısıt ve strateji değerleri oluşturulmuş, optimum yatırım aracı hangi dönemde, hangi yatırım aracına verilirse aracı kurumların maksimum kullanım durumu ve maksimum gelir düzeyinin sağlanabileceği sorusuna cevap aranmıştır. İkinci analiz sonucunda belirlenen strateji vektörü vektörleri yorumlanmıştır. En son olarak üçüncü analiz bankalar ile yatırımcılar arasındaki durum analizidir. Yatırımcılar, finansal aracı kurumları yatırım aracı olarak kullanmalarına rağmen yatırımlardan doğacak kazanç ve kayıp borç miktarları bankalar ile yatırımcılar arasında olmasından dolayı bankalar ve yatırımcılarda son durumda karşı karşıya gelmiştir. Bankalar ve yatırımcılar arasında yapılan strateji denge vektörü bulunmuş ve yorumlanmıştır. Sonuç ve değerlendirmeler kısmında, finans sektöründeki üç tarafın da kazanımları yorumlanmıştır. Oyun Teorisi, Finans, Finansal Aracı Kurumlar

GAME THEORY AND AN APPLICATION Game theory, which is a decision model, gives the best strategic equilibrium point for the parties. Financial sector has shown significant progress in recent years, these developments have led to expansion in financial sector of the market. The market triangle composed of investors, financial intermediaries and banks taking part in financial sector was discussed, the situation analysis of the parties (investors, financial intermediaries and banks) were examined with respect to each other. In the study model, in addition to quarterly data in financial investments which was taken as the first, second, third, fourth quarter of the last four years between 2012-2015, repo and deposit investments, public bonds and bills, private sector bonds and bills and stocks, which are four available investment instruments, were used. In the first analysis, investors and intermediary institutions were assigned as the parties, in this context individual income matrices were created according to the quarters of the year for the investors. Optimal strategy vectors were found as a result of the income matrices obtained. In the second analysis, while banks and financial instruments were assigned as the parties, constraints and strategy values were established in terms of investment allowances given to intermediaries by banks, and the answer was sought to the question of at which time to which type of investment instrument the optimal investment should be founded so that the maximum usage of the intermediaries and the maximum level of income are satisfied. The strategy vectors set out in the second analysis results were reviewed. Finally, the third analysis is the analysis of the situation between investors and banks. Although investors use financial intermediaries as investment instruments, gains and losses arising from the investments have come face to face in the final situation of the banks and investors due to fact that debt amounts are in between banks and investors. The strategy balance vector between banks and investors was interpreted. In the conclusion and the evaluation of the results, the achievements of the three parties in the financial sector were reviewed. Game Theory, Finance, Financial Intermediaries
Keywords: Ekonomi, Matematiksel; İktisat uygulamaları; Oyun kuramı