Fe(III) İyonu Tayini İçin Fluoresans Sensör Geliştirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Düşük maliyet ve yüksek dayanıklılığı sayesinde vazgeçilmez bir metal olan demir, gıda sektöründen otomotiv sektörüne, beyaz eşyalardan kırtasiye malzemelerine kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Aynı zamanda her canlı organizmanın biyolojik olarak temel bir bileşenidir. Demir iyonları hücrelerde aşırı veya düşük miktarda bulunduğunda birçok hastalık oluşabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı Fe(III) iyonlarının tayin edilmesi oldukça önemlidir. Günümüze kadar yapılan başlıca Fe(III) tayini çalışmaları; voltametri, kapiler elektroforez, indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometrisi (ICP-MS) ve alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi (FAAS) gibi yöntemleri içermektedir. Bu yöntemlerin hemen hemen hepsi karmaşık ve çok basamaklı örnek hazırlama prosedürleri içerdiği için zaman alıcı olmaktadır. Çalışmamızda, fotopolimerizasyon tekniği ile hazırlanan polimerik bir membran kullanılarak Fe(III) iyonlarının tayini için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Membranın yapısal ve morfolojik özellikleri incelenmiş ve ardından pH, kalibrasyon aralığı, duyarlılık, seçicilik, cevap süresi ve tekrarlanabilirlik gibi parametreler sistematik olarak incelenmiştir. Geliştirilen polimerik sensör, tatmin edici sonuçlarla gıda ve su örneklerinde Fe (III) iyonlarının tayinine başarılı bir şekilde uygulanmıştır.

Iron, which is an indispensable metal due to its low cost and high durability, is used in many fields from food sector to_x000D_ automotive industry, from home appliances to stationery materials. It is also a biologically essential component of all living_x000D_ organisms. When iron ions are present in cells in excess or in low amounts, many diseases can occur. For these reasons,_x000D_ determination of Fe(III) ions is very important. So far, the methods in used for determination of iron are voltammetry, capillary_x000D_ electrophoresis, inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS), inductively coupled plasma mass spectrometry_x000D_ (ICP-MS) and flame atomic absorption spectroscopy (FAAS) etc. But almost all of these methods are time taking methods due_x000D_ to complicated and multi stepped sample preparation procedure. In this study, a new method for the determination of Fe(III)_x000D_ ions using a polymeric membrane prepared by photopolymerization technique has been developed. The structural and_x000D_ morphological properties of the membrane were studied and then the parameters such as pH, calibration range, sensitivity,_x000D_ selectivity, response time and reproducibility were systematically investigated. The developed polymeric sensor was_x000D_ successfully applied to the determination of Fe(III) ions in food and water samples with satisfactory results._x000D_
Development of Fluorescence Sensor for the Determination of Fe (III) Ion