Kitâbü'l-Hamdiyye şerhi dîbâceti'l-Misbâh - Yaya, Kezban (My University, 2019)
Bu çalışma, Mutarrizî’nin el-Misbâh fi’n-nahv adlı eserinin mukaddimesineyazılmış olan Şerhu dîbâceti’l- Misbâh adlı şerhine Ahmed b. İmâd el-Hanefî tarafındankaleme alınan Kitâbü’l- Hamdiyye Hâşiye alâ şerhi dîbâceti’l-Misbâh adlı hâşiye eserininceleme ve tahkikidir.Ahmed b. İmâd el-Hanefî tarafından hicri IX. yy.’da Antep halkının isteğiüzerine kaleme alınan bu eser Arap Dili gramerine dâir bir eserdir. Nahiv, sarf vebelagat ilminin pek çok konusunu içinde barındırır. Yazar konuları âyet-i kerîme, şiir vehadis-i şeriflerden örneklerle açıklar. Nahiv ilmini öğretmek amacıyla yazılmış bueserde tartışmacı ve açıklayıcı bir üslup kullanılır.

This study is an examination and critical edition of Ahmed bin İmâd el-Hanefî’s annonation work named Kitâbü’l-Hamdiyye Hâşiye alâ şerhi dîbâceti’l-Misbâh which is commentary written to introduction of Mutarrizî’s el-Misbâh fi’n-nahv.Written on the request of the pople of Antep in the hijri IX. Century, this workis about Arabic language grammer. It contains many subjects with examples of theverses from the Quran and hadiths. An argumentative and explanatory style is used inthis work written to teach syntax.
Keywords: Ahmed b. İmâd; Ayntâb; Ayntâbî; Dîbâceti'l-misbâh; Kitâbü'l-Hamdiyye; Kitâbü’l-Hamdiyye; Misbâh fi’n-nahv; Mutarrizî; Mutarrizî Ahmed b. İmâd; Şerhu dîbâceti’l-Misbâh