Milletlerarası ekonomik hukukun temel kurumlarının yapıları, faaliyetleri ve geçirdikleri değişim - Atalay, İbrahim Orkun (My University, 2003)
Milletlerarası ekonomik hukuk, 19'uncu yüzyılda millî hukukların birbiriyle uyumluluğuna dayanan altın standardı, 20'inci yüzyılın ilk yarısında devletlerin dış uyumluluğuna dayanan altın-döviz standardı ardından nihayet 20'inci yüzyılın ikinci yarısında, Bretton Woods kurumlarıyla kurumsal bir yapıya kavuşmuştur. Daha önce tek-taraflı işlemlerle ortaya çıkan esnek hukuk, artık bankacılık ve ticaret geleneklerini yazılı hale getiren çok-taraflı anlaşmalarla kendini göstermektedir. Hukuk ile siyaset arasındaki gri alan olarak meşruiyete dayanan bu yapıda devletlerin kurallarla bağlılığı, bunun hukuk olduğu inancına değil ekonomik menfaat beklentisine dayanmaktadır. Devletler, ekonomik ve siyasî maliyetlerle karşılaşmamak için ekonomik kurallarla bağlı kalmaktadır. Bu kurallar aslında standartlardır. Bu standartlara riayet milletlerarası toplulukta meşruiyeti oluşturmaktadır. Diğer taraftan, siyasal-ekonomik gelişmelerin kurumların yapılarında değişimlere yol açtığı da görülmektedir. Bu değişim, esnek hukukta siyasallıktan meşruiyete geçişe yol açmıştır. The international economic law finally took institutional formation in the second half of the 20th century by Bretton Woods instutions after transformations in terms of, first, gold standard based on uniformed national laws of nations in 19th century and later, gold exchange standard based on uniformity of states in international area in the first half of 20th century. The codification of banking and commercial traditions gave soft law form of multi-lateral international agreements which was seen in form of uni-lateral acts of states before. States comply with soft law which is the grey area between law and politics, according to economic interests not because of their faith that it is a legal obligation. States comply with economic rules to avoid any possible economic cost. These rules are indeed standards. Compliance with these standards is a reason for legitimacy. On the other hand, political-economic developments lead to changes in structures of institutions. As a result of this change, a transition from politics to legitimacy occurs.
Keywords: Devletlerarası ilişkiler; Hukuk; Uluslararası Hukuk