Internette güvenlik sorunu eğitimi ve Firewall kullanılarak güvenliğin sağlanması - Erinç, Burak (My University, 2002)
INTERNETTE GÜVENLİK SORUNU EĞİTİMİ VE FIREWALL KULLANILARAK GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI Ortaya çıkışından günümüze kadar ki gelişimi boyunca internet kişilerin yaşamlarına getirdiği yenilikler ve kolaylıklar sayesinde dünyada yüzmilyonlarca kişinin kullandığı iletişim araçlarından birisi haline gelmiştir. Kısa sayılabilecek bir zaman dilimi içerisinde oldukça hızlı büyüyen ve dünyanın dört bir yanını saran internet, kişilerin her türlü işlerini kolaylıkla ve kısa sürelerde yapmalarını sağlamıştır. Bu avantajlı ve olumlu taraflarının yanında internetin bazı olumsuz yönleri de bulunmaktadır. İnternet herkesin erişebildiği bir alan olması nedeniyle her türlü kötü kullanıma da açık durumdadır. Kötü kullanımları engellemek ve kişileri korumak amacıyla internet üzerinde bir güvenlik mekanizması oluşturulması gerekmiştir. Bu güvenlik mekanizmasının oluşturulması kolay olmamıştır. İnternet üzerinde farklı kullanım alanlarının olması, farklı uygulama ve işlemlerin yapılması, güvenliğin bir çok yönden oluşturulması gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu tez çalışması 5 bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde internetin gelişimi, tezin yapılış amacı ve önemi konuları kısaca açıklanmıştır. İkinci bölümde tez çalışmasına ilişkin ön bilgi niteliğinde olabilecek, internet üzerinde korunması gereken unsurlar ve bileşenler, tehditler,sıkça meydana gelen saldırılar ve bunlara karşı alınabilecek önlemleri içeren güvenlik sorunu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde güvenlik sorunları ve çözümlerini içeren İnternet Güvenliği eğitiminin Türkiye'deki üniversitelerin Teknik Eğitim Fakültelerinde nasıl ve ne düzeyde verilebileceğini belirlemek amacıyla araştırma yapılmıştır. Bu araştırma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Bunlardan ilki Internet Güvenliği ve bilgisayar sistemleri güvenliği konularını içeren derslerin yurtdışı ve yurtiçi üniversitelerde içerik, işleniş, değerlendirme, düzey gibi yönlerden nasıl verildiğini tespit etmek amacıyla yapılan ders içerikleri araştırmasıdır. Bu araştırmalar sonucunda Internet Güvenliği konusu hakkında verilen çok az sayıda ders tespit edilmiştir. Ayrıca Internet Güvenliğinin özel bir konu olması ve bilgisayar sistemleri güvenliği ile ilgili derslerde geçen konular ile yakın ilişkili olmasından dolayı araştırmaya bilgisayar sistemleri güvenliği konusuyla ilgili dersler de dahil edilmiştir. Araştırma ağırlıklı olarak internet üzerinden yapılmakla birlikte yurtiçindeki bazı üniversitelerde üniversiteye gidilerek gerekli bilgiler toplanmıştır. Diğer araştırma ise literatür taraması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada ise Internet Güvenliği ve güvenlik konularıyla ilgili makale, seminer notları ve kitaplar incelenmiştir. Araştırma sonucunda Internet Güvenliği ile ilgili ders içerisinde geçebilecek konuların tespitinin yanı sıra güvenlik eğitiminin verilişinde kullanılan eğitim yöntemleri tespit edilmiştir. Bölüm sonunda Teknik Eğitim Fakülteleri bünyesinde Internet Güvenliği ile ilgili verilebilecek bir dersin modeli yapılan araştırma ve analizler sonucu oluşturulmuştur. Ayrıca dördüncü bölümde Internet Güvenliği ile ilgili verilmesi düşünülen dersin teknik olarak anlatımının nasıl yapılabileceği, konulardan biri ele alınarak örnek olarak anlatılmıştır. Konu olarak ise tez adı içerisinde geçen Firewall konusu tercih edilmiştir. Firewalllar hakkında teknik bilgilerin de tez bünyesinde bulunması amaçlanmıştır. Tez çalışmasında yapılan araştırma ve analizler sonucunda Internet Güvenliği Eğitimi hakkında modeli oluşturulan böyle bir dersin öğrencilerin internet üzerinde karşılaşabilecekleri sorunlar tehdit ve saldırılar ile bunlara karşı alınabilecek önlemler konusunda bilinçlendirmesi açısından oldukça yararlı olacağı düşünülmüştür. ARALIK, 2002BURAK ERİNÇ

EDUCATION OF SECURITY PROBLEM AT INTERNET AND OBTAINING THE SECURITY BY USING FIREWALLS During the development, from inventing till now, internet has become one of the communication devices using by hundred millions people because of its reforms and utilities in daily life. Internet, which has got bigger and accessed all over the world in a short period, got people make their works easily in a short time. Despite all these positive sides and advantages however internet has also some negative sides. Internet has also become a suitable area for malicious and bad usages because of being an accessible side for everyone. It has been necessary to make a security mechanism over the internet for preventing the malicious usages and keeping legal users. However it hasn't been easy to make such a security mechanism. It has shown the necessity of making security in different ways because of different usage areas, applications and processes. This thesis has five parts. Development of internet, the aim and importance of the thesis have been shortly explained in the first part. The security problem which includes the elements and components must be prevented, threats & attacks, the countermeasures and responses against the threats & attacks over the internet clarified in the second part . It could be a preliminary for the thesis work. A research has been made to determine the level and how Internet Security Education could be given in Technical Education Faculties of universities in Turkey. The research has been made in two stage. The first stage of the search is about the courses which includes computer systems security and internet security subjects to determine how the courses are given from different ways such as description, syllabus, evaluation, level and etc. in abroad and native üniversities Unfortunately there has been determined few courses about Internet Sercurity. In addition because of Internet Security being a private subject and having close basic relationship with other computer systems security subjects, computer systems security courses has also been searched. The research especially has been made over the internet but in some native universities the search has been made by going to the universities. The other research has ben realized by scanning the literatures. The articles, seminar notes and books about the security and Internet Security have been examined. The subjects ,which can be the parts of Internet Security, and the education methods using in giving of security education has been determined in the search results At the end of the part III , according to the results of searches and analyzes, an Internet Security Course model has been made to be given in Technical Education Faculties. In Part IV it has been explained how the technical information lecturing of the course, which has been thought to be given , would be done by giving one of the main subjects as example. Firewall subject has been preferred as sample subject. because of mentioning in the thesis name. Thus, there has also technical information about the firewalls in the thesis. As a result, it has been thought that the course model about Internet Security Education , which has been formed by searching and analyzing in the thesis work , would be useful for students to become conscious about the problems, threats & attacks and responses against them over the internet DECEMBER, 2002BURAK ERİNÇ
Keywords: Bilgisayar Güvenliği; Bilgisayar programlaması; Bilgisayar sistemlerinde veri; Genel Konular; Internet Güvenliği; Veri güvenliği