Ebelerde ikincil travmatik stres düzeyinin psikolojik dayanıklılığına etkisi - Yalçın, Dönüş (My University, 2021)
1. TÜRKÇE ÖZETAmaç:Bu çalışma ebelerin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde durum tespitiyapmak ve gerekli çözümlerin üretilmesine katkı sağlamak için, ebelerin ikinciltravmatik stres düzeyinin psikolojik dayanıklılığa etkisini belirlemek amacıylayapılmıştır.GereçveYöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Haziran 2019- Haziran 2020tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma evrenini İstanbul’da Doğumhane Kliniğibulunan tüm Kamu Hastanelerinin Doğumhane Kliniği’nde görev yapan ebeleroluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmeyerek, çalışmaya alınma kriterlerine uyanve çalışmaya katılmayı kabul eden tüm ebeler araştırma kapsamına alınmıştır.Veriler, Genel Bilgi Formu (GBF), İkincil Travmatik Stres Ölçeği (İTSÖ) veYetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (YPDÖ)ile elde edilmiştir.Bulgular:Ebelerin ikincil travmatik stres ortalama puanı 38.54±12.05 bulunmuştur.Her üç ebeden birinin TSSB tanı riski taşıdığı saptanmıştır. Genç yaş, bekar olmak,ebe olmaktan memnuniyetsizlik, aylık çalışma saatinin fazla olması ve nöbetsayısının fazla olması ikincil travmatik stres açısından riskli bulunmuştur (p<0,05).Normal doğum sayısı, sezeryan doğum sayısı ve klinikteki ebe sayısı arttıkçaebelerin psikolojik dayanıklılıklarının arttığı saptanmıştır (p<0,05). Ebelerin ikinciltravmatik stres puanları arttıkça psikolojik dayanıklılık puanlarının azaldığıbelirlenmiştir.Sonuç:Her üç ebeden birinin TSSB tanı riski taşıyor olması yüksek bir orandır.Travmatik stres ve psikolojik iyilik açısından riskli grupta yer alan ebeler dahayakından izlenmeli ve desteklenmelidir. Ebelerin sağlığının korunması vegeliştirilmesine yönelik önlemler alınmalıdır.

2. ABSTRACTObjective: This study was conducted to specify the effect of the level of secondarytraumatic stress on psychological resilience in order to determine the state ofprotection and promotion of health in midwives and to contribute to production ofnecessary solutions.Material and Methods: This descriptive study was conducted between June 2019and June 2020. The study population was composed of midwives who worked in allpublic hospitals that contained delivery rooms in Istanbul. Sample selection was notperformed, and all midwives who met the study inclusion criteria and accepted toparticipate in the study, were included in the study. The data were obtained using theGeneral Information Form (GIF), Secondary Traumatic Stress Scale (STSS) andPsychological Resilience Scale for Adults (PRSA).Results: The mean secondary traumatic stress score was found to be 38.54±12.05 inthe midwives who participated in the study. It was found that one in three midwivescarried a risk for a diagnosis of PTSD. Young age, being single, dissatisfaction withbeing a midwife, prolonged monthly working hours and high number of shifts werefound to be risky in terms of secondary traumatic stress (p<0,05). It was found thatthe level of psychological resilience increased in the midwives as the numbers ofnormal delivery, cesarean section and midwives in the clinic increased (p<0,05). Itwas specified that the psychological resilience scores decreased as the midwives’secondary traumatic stress scores increased.Consclusion: The fact that one in three midwives carried a risk for a diagnosis ofPTSD indicated a high rate. Midwives, who are in the risk group in terms oftraumatic stress and pschological wellbeing, should be follow up more closely and should be supported. Precautions should be taken to protect and promote health inmidwives.
Keywords: Ebe; Ebelik; Health; İkincil travmatik stres; Midwifery; Psikolojik dayanıklılık Midwifery; Psychological resilience; Sağlık; Secondary traumatic stress