Dış kaynaklardan yararlanma (outsourcing) ve insan kaynakları yönetimi alanında uygulanması - Solak, Mehmet (My University, 2002)
Çalışmamızda amacımız; dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarının insan kaynakları boyutunu ortaya koymaktır. İnsan kaynakları alanında dış kaynaklardan yararlanma ilişkisinin tarafları olarak, potansiyel hizmet alan firmalar ve danışmanlık firmalarının perspektiflerinin ortaya konması ve literatürle karşılaştırılması hedeflenmiştir. Küreselleşme, bilgi toplumu ve teknolojik gelişmeler ve bireyin ön plana çıkması gibi faktörlerin sonucu olarak; son yıllarda yönetim organizasyon alanında pek çok yeni uygulama ortaya çıkmıştır. Bu uygulamalardan biri de outsourcing, yani dış kaynaklardan yararlanma'dır. İşletmelerin temel yeteneklerinin dışında kalan faaliyetleri bu konuda uzman işletmeler aracılığı ile gerçekleştirmesi olarak tanımlanan dış kaynaklardan yararlanma, başta temel yetenek yaklaşımı olmak üzere diğer yönetim organizasyon tekniklerinin pek çoğu ile sebep- sonuç ilişkisine sahiptir. Ancak yönetim organizasyon alanındaki bütün çağdaş teknik ve yaklaşımların bir bütünsellik içerisinde değerlendirilmesi durumunda olumlu sonuç alınması mümkün olmaktadır. Dış kaynaklardan yararlanma taşeron kullanma yaklaşımının ötesinde bir anlam ve özellik taşımaktadır. Dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarında belli bir sürecin işletilmesini gerekmektedir. İşletmelere başta; esneklik, daha yalın organizasyon yapısı ve maliyet avantajı olmak üzere pek çok olumlu katkı sağlamaktadır. Ancak bir takım riskleri de beraberinde getirdiği unutulmamalıdır. Dış kaynaklardan yararlanma uygulamaları gerek derinlik ve gerekse genişlik olarak her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Başta idari faaliyetler ve bilgi teknolojileri olmak üzere, insan kaynakları, üretim, lojistik, pazarlama vs. alanlarda bir çok uygulama alanı ortaya çıkmıştır. Araştırmamızda insan kaynakları yönetimi alanında dış kaynaklardan yararlanma ilişkisinin tarafları olan danışmanlık firmaları ve çok uluslu firmaların yaklaşımları incelenmiştir. Gerek danışmanlık firmaları gerekse potansiyel olarak hizmet alıcı firmaların dış kaynaklardan yararlanma alanında literatüre paralel bir yaklaşıma sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Firmaların bir çoğu dış kaynaklardan yararlanmada vurgulanan kritik hususlarda birbirlerine yakın bir perspektife sahiptir. Ve uygulamaların işletmeler tarafından artarak devam edeceği kanaatini taşımaktadırlar. Our desire is to indicate outsourcing practicies in human resources management area. We inspected global companies in Turkey and the human resources consulting companies as the sides of outsourcing relationship. We tried to compare the theory and the real stuation in market place. As known, ın recent years many new trends and technics took in place in management area. One of these is outsourcing. Globalism, technology and growing importance of individual have been shaped the organization and business world since 1980, especially 1990. The companies focuse on the core competence and they buy other activies from the companies who are the best in their own sector. It is ımposible for a company to do all of the activities efficently, but outside providers can do some of the activities more efficently than the company. All of the new methods like outsourcing, downsizing, reengineering in management must be thought together, so that ıt is possible to get advantage using these technichs. Outsourcing grows deptly and widely day and day. Companies outsource their functions of admistration, production, marketing, IT and logistic etc. Outsourcing has a different meaning and mission from the the using vendor. It is a long term relationship with win-win idea. Its important for all the partners to win togetherly. Outsourcing needs a proper prosess which must be handled systematicly. The partners or provider must be selected properly and the assignment must be able to not conflict. Outsourcing offers many advantages to companies, like flexibelity, quality, lower price, focusing core competence., saving money etc. Besides to advantages, outsourcing has some risks. The companies could lose their core competence , because the provider get it. We resarched the outsourcing in human resources management between the global company and HR consulting company. The both companies have parallel ideas about outsourcing. They think that, outsourcing in HR will grow in the future. The resarche results indicated that the global companies in Turkey use outsourcing in HR area especially not depthly , but they outsourced many functions of HR department.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi