COVID-19 tanısı ile antikoagulasyon altında gelişeninfekte retroperitoneal hematom - ERTÜRK ŞENGEL, BUKET; KORTEN, VOLKAN (My University, 2021)
Amaç C.auris sağlık bakımı ilişkili infeksiyonlara neden olan, birçok antifungale dirençli son derece virülan bir mantardır. Sağlık merkezlerinde salgınlara neden olduğundan erken tanı konulması gerekli önlemlerin alınması bakımından çok önemlidir. Ancak standart laboratuvar teknikleri ile tanımlanması zordur ve spesifik yöntemler kullanılmazsa yanlış tanımlanabilir. Bu yazı COVID-19 tanısı ile yoğun bakımında yatmakta olan hastalarda nadir ve infeksiyon kontrol açısından büyük risk oluşturan C.auris üremelerini anlatmaktadır. Olgular Hastaların demografik ve klinik özellikleri Tablo 1’de özetlenmiştir. Tüm hastaların 60 yaşın üzerinde olması, öncesinde geniş spektrumlu antibiyotik ve steroid kullanım öyküleri olması dikkat çekmektedir. İntrakranial kanama nedeniyle opere edilen Olgu 1’in yara yeri ve Olgu 2’nin ise genital bölge sürüntüsünde C.auris üremesi olmuştur ve etken olarak kabul edilmemişlerdir. Olgu 5’in ise inguinal bölge sürüntü kültürlerinin yanı sıra periferik kan ve idrar kateter kültürlerinde de üreme olduğundan etken olarak kabul edilmiştir. Hastalara ait klinik örneklerden üretilmiş maya kolonileri MALDI-TOF MS (VITEK MS, V3.0, BioMérieux) kullanılarak % 99.9 identifikasyon skoru oranlarıyla C.auris olarak tanımlanmıştır. Olgu 4 halen yatmakta olup diğer tüm hastalar kaybedilmiştir. Sonuç Ülkemizde şimdiye kadar C.auris ile infekte olgu raporlanmamıştır. C. auris üremeleri, COVID-19 nedeniyle yoğun bakım yatışlarının uzaması, COVID-19 seyrinde kullanılan immunsupresif tedaviler ve geniş spektrumlu antibiyotik kullanımları gibi faktörlere bağlı olabilir. Etkenin doğru tanınması ve tedavinin erken başlanması mortalite açısından çok önemlidir. Olgularımız hem COVID-19 hastalarında hem de Türkiye’de bildirilen ilk C.auris vakaları olması nedeniyle dikkat çekici özellik taşımaktadır.