Değişik dozlarda alfentanil ve remifentanilin kas gevşeticisiz endotrakeal entübasyon koşullarına etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Amaç: Çalışmamızda, propofol indüksiyonundan sonra, 2 MAC sevofluran ve % 70 azot protoksit ile birlikte uygulanan alfentanil (10 µg kg-1, 15 µg kg-1) ve remifentanilin (1 µg kg-1, 1,5 µg kg-1) entübasyon koşullarına etkileri karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Elektif operasyon geçirecek 20-60 yaş arası 75 hasta randomize olarak 5 gruba ayrıldı (n=15). 1.5-2 mg kg-1 iv propofol enjeksiyonu sonrasında hastalar yüz maskesi ile 2 MAC sevofluran, % 70 N2O oksijen içinde havalandırılmaya başlandı. Grup K'ye 1,5 mg kg-1 süksinilkolin (kontrol grubu); grup A10'a 10 µg kg-1, grup A15'e 15 µg kg-1 alfentanil; grup R1'e 1 µg kg-1 ve grup R1,5'a 1,5 µgkg-1 remifentanil i.v. uygulandı. İndüksiyondan 90 sn. sonra entübasyon işlemi gerçekleştirildi. Maske ile sağlanan ventilasyonun kolaylığı, entübasyon sırasında çenenin kas tonusu, vokal kord pozisyonu, Cormack-Lehane sınıflandırması, hastanın entübasyona ve tüpün balonunun şişirilmesine yanıtı değerlendirildi. Bulgular: A10 grubunda Cormack-Lehane sınıflandırması diğer gruplardan belirgin yüksek ve vokal kordlar hareketli olarak saptandı (p<0.05). Endotrakeal entübasyon işlemine ve tüpün balonunun şişirilmesine öksürük yanıtı skoru grup A10'da grup K, R1 ve R1,5, grup A15'te grup K ve R1,5'a göre belirgin yüksek bulundu (p <0.01). Tüm gruplardaki entübasyon sonrası ortalama arter basıncı değerleri kontrol değerlere göre belirgin düşüktü (p<0.05); kalp atım hızlarıysa, R1 ve R1.5 gruplarında kontrol grubuna göre belirgin düşüktü (p<0.01). Sonuç: Propofol indüksiyonundan sonra 2 MAC sevofluran ve % 70 azot protoksit ile birlikte uygulanan remifentanil, kas gevşeticisiz gerçekleştirilen endotrakeal entübasyona öksürük yanıtını baskılayarak, hemodinamik yanıtı azaltmaktadır.

Aim: In this study, we compared the effects of alfentanil (10 µg kg-1, 15 µg kg-1) and remifentanil (1 µg kg-1, 1,5 µg kg-1) on intubating conditions after propofol induction while breathing 2 MAC sevoflurane and % 70 N2O. Materials and Methods: Seventy fifth patients, aged 20-60 years, scheduled for elective surgery were randomly assigned to 5 groups (n=15). Anesthesia was induced with 1.5-2 mg kg-1 propofol. Patients were ventilated with 2 MAC sevoflurane, % 70 N2O in oxygen via face mask. Groups C, A10, A15, R1, R1.5 received 1,5 mg kg-1 succinylcholine, 10 µg kg-1 alfentanil, 15 µg kg-1 alfentanil, 1 µg kg-1 remifentanil and 1.5 µg kg-1 remifentanil respectively. Endotracheal intubation was performed at 90th seconds following. Ease of ventilation, jaw relaxation, position of vocal cords, Cormack-Lehane classification, and patients' response to intubation and inflation of endotracheal tube cuff were assessed. Results: In group A10, Cormack-Lehane classification was significantly higher and vocal cords were mobile compared to other groups (p< 0.05). Patients' cough response to intubation and inflation of endotracheal tube cuff were significantly higher in group A10 compared to groups C, R1 and R1.5 and in group A15 compared to groups C and R1.5 (p < 0.01). In all opioid groups, mean arterial pressures after intubation were significantly lower compared to control (p< 0.05). In groups R1 and R1.5 heart rates were significantly lower compared to control (p< 0.01). Conclusions: After propofol induction, remifentanil with 2 MAC sevoflurane and % 70 nitrous oxide decreases cough as well as hemodynamic responses to intubation done without neuromuscular blockade.
The effects of different doses of alfentanil and remifentanil on the intubating conditions without the use of muscle relaxants
Keywords: Anestezi; Acil Tıp