Mayoluk kumaşlarda uv-absorblayıcılarının uv geçirgenliğine, koruma faktörüne, hava geçirgenliğine ısı geçirgenliğine ve diğer kumaş özelliklerine etkisi - Yıldırım, Şule (My University, 2006)
MAYOLUK KUMAŞLARDA UV-ABSORBLAYICILARININ UV GEÇİRGENLİĞİNE, KORUMA FAKTÖRÜNE, HAVA GEÇİRGENLİĞİNE, ISI GEÇİRGENLİĞİNE VE DİĞER KUMAŞ ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Bu tez çalışmasında, ilk olarak UV ışınlarının insan sağlığı üzerinde etkilerinde bahsedilerek korunma yollarına ait verilmiş. Araştırma bölümünde mayoluk kumaşlar için geliştirilen değişik UV Absorplayıcı maddeleri temin edilerek iki farklı mayo hazır giyim firmasının mayoluk kumaşlarına uygulandı. Daha sonra UV Absorplayıcıların mayoluk kumaşlarda UV ışınların geçirgenliğini ve koruma faktörünü (UPF değerini) arttırıp azaltmadığı incelenerek farklı fiziksel testler yapıldı. Bu testlerin sonucuna göre iki farklı kimyasal uygulanmış mayoluk kumaşlar ile kimyasal uygulanmamış kumaşların test sonuçları karşılaştırılarak mayoluk kumaşlar için en uygun olan UV absorblayıcı belirlenmiştir. Sunulan tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; çalışmanın amacıyla birlikte UV Işınları ve canlılar üzerine etkileri anlatılmıştır. İkinci bölümde; UV tanımı yapılarak, yapısı, özellikleri, çalışma mekanizması hakkında verilmiş ve UV absorbanların tekstildeki önemi değinilerek, tekstildeki kullanım alanları ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde; ilk olarak araştırmada kullanılan yöntemler, maddeler ve araçlar ile standartlar tanıtılmıştır. Ayrıca kumaş numunelerinin hazırlanışı, UV absorbanların uygulanış yöntemleri ile birlikte kumaşlara yapılan testler ve elde edilen veriler bulunmaktadır. Elde edilen veriler tablo ve şekiller halinde sunulmuştur. Dördüncü bölümde; uygulanan testler neticesinde varılan sonuçlar verilmiştir Beşinci bölümde ise; Tez çalışması sonucunda elde edilen bulgular ortaya konmuş, tartışılmış ve değerlendirilmiştir.

EFFECTS OF UV ABSORBERS APPLIED ON THE SWIMWEAR ON THE UV PROTECTION FACTOR AIR PERMEABILITY HEAT TRANCITION AND OTHER FABRIC PROPERTIES In this study the dangers of the UV light on human body have been outlined. Two different UV absorbers were applied to two commercially available swim wear fabrics to investigate the effects on the UV cover factors and other fabric properties. Varies swim wear fabrics with two different UV absorbers applied were compared with untreated ones and within each other to see the best effect obtained. This thesis contains five sections. In first section together with the aim of the study the effects of the UV light on the living organisms are investigated. The second section contains the depth analysis of the UV light together with the effects of the UV absorbents used in textiles. In the third section the methods of the study, materials, equipment used and standards are outlined. In this section also the preparation of the materials, application of the UV absorbents to the materials together with all the raw results in the form of tables and graphics are given. Fourth section contains the all the results in detail. All the discussion and the conclusions of the results are given in section five.
Keywords: Tekstil Eğitimi