İmplant üstü sabit protezlerde kullanılan farklı abutment çeşitlerinin alt yapısının iç ve marjinal uyumuna olan etkisninin in vitro araştırması - Kahramanoğlu, Erkut (My University, 2010)
İmplant üstü sabit protezlerde kullanılan farklı abutment çeşitlerinin alt yapının iç ve marjinal uyumuna olan etkisinin in vitro araştırması Bu çalışmanın amacı, 2 farklı implant sistemi kullanılarak yapılan 3 üye ve 5 üye sabit protezlerde, farklı abutment tiplerinin ve farklı üst yapıların iç ve marjinal uyumuna etkisini incelemektir. Çalışmamızda iki farklı implant sistemi (ITI, Institut Straumann AG Waldenburg, Switzerland ve Astra Tech AB, Molndal, Sweden) için hasta ağzını taklit eden 4 adet epoksi rezin mandibular model hazırlandı. Modellerden 2 tanesine horizontal alveolar kret düzlemi yere paralel olmak kaydıyla dişsiz boşlukta 33, 35, 37 numaralı bölgelere 3’er adet implant, diğer 2 modele horizontal alveolar kret düzlemi yere paralel olmak kaydıyla dişsiz boşlukta 36 ve 37 numaralı bölgelere 2’şer adet implant yerleştirildi. Her grup için 5’er adet olacak şekilde modeller elde edildi. Elde edilen modeller üzerinde titanyum abutmentlar üzerine metal alt yapı ve zirkonyum alt yapı, zirkonyum abutmentlar üzerine de zirkonyum alt yapılar hazırlandı. Toplamda 60 adet implant destekli altyapılar hazırlandı. Her bir restorasyon içinden 20’şer ölçüm, toplamda 3000 ölçüm yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS istatistik version 11.5, SPSS Inc., Chicago,Illinois, United States) kullanılarak yapıldı. Silikon iç uyum replikaları kesitlendirilerek, 4 farklı bölgede yapılan ölçümlerin ortalama değerleri ayrı ayrı hesaplanarak, ortalama okluzal, proksimal ve intermarjinal ve marjinal adaptasyon değerleri elde edildi. Marjinal kenarlardan alınan ölçümlerin ortalaması değerlendirildiğinde meziodistal kesitte ITI implantlar için 85.24 ± 38.01 µm, ASTRA implantlar için 96.67 ± 53.36 µm bulundu. Seramik implant dayanaklarının titanyum implant dayanaklarına alternatif olarak önerilebileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda gözlenen marjinal aralık değerleri 56 µm - 131 µm arasında bulunmuştur. Anahtar Sözcükler: implant, abutment, implant destekli protezler, marjinal ve iç uyum The effect of different restorative and abutment materials on marginal and internal adaptation of implant supported fixed partial dentures: an in vitro study. The aim of this study was to evaluate the marginal and internal adaptation of different restorative and abutment materials (zirconium, metal) on 2 implant systems (ITI, Institut Straumann AG Waldenburg, Switzerland and Astra Tech AB, Molndal, Sweden). Three implants were placed to the partially edentulous part of the two of the models at 33, 35, 37 region and two implants were placed to the other models at 36 and 37 region on four epoxy resin master models. Five samples of 3 groups (metal abutment with metal framework, metal abutment with zirconium framework and zirconium abutment with zirconium framework) were fabricated. A total of 60 frameworks were fabricated. For each restoration 20 measurements were performed totaling 3000 measurements for all groups. SPSS statistic program was used for the statistical analyze (version 11.5, SPSS Inc., Chicago,Illinois, United States). The replica was cut with a scalpel in 2 axial directions, buccolingual side and mesiodistal side. When the mean values of the marginal measurements were assessed, the gaps at mesiodistal section 85.244 ± 38.005 µm for ITI implants and 96.673±53.358 µm for ASTRA implants. As a result of this study, it can be stated that ceramic implant abutments can serve as an alternative for titanium abutments. As included in our study, marginal measurements values were found 56 µm - 131 µm. mplant, abutment, implant supported prosthesis, marginal and internal adaptation
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; İmplant; Protetik Diş Tedavisi