Türkiye'de video oyun haberciliği - Şimşek, Muhammet Oğuz Han (My University, 2023)
Bu tezde Türkiye’de video oyun haberciliğinin günümüzdeki durumu, sorunları ve mesleki uygulama şekilleri incelenmiştir. Bu araştırmada, video oyununa genel bir bakışla tanımlarına değinilmiş ve zaman içindeki gelişimi araştırılmıştır. Buna ek olarak, video oyun endüstrisinin yapısı ve paydaşları araştırılmıştır. Çalışmada, özellikle Türkiye’de video oyun haberciliğinin nasıl uygulandığı analiz edilmiştir. Türk oyun topluluğu içindeki seslerin çeşitliliğini anlamak için hem geçmiş hem de güncel yayınlar incelenmiştir. Araştırmada, video oyun haberciliğinin mesleki uygulaması ve kurumsal yapısı incelenmiş, video oyun haberi üretimi aşamaları ve haber yazımı şekilleri hakkında bilgi verilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak Türkiye’deki video oyun habercileriyle görüşülmüştür. Görüşmelerden elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, video oyun haberciliğinin faaliyet alanı, yayın politikaları, içerik üretimi, hedef kitle, beklentiler ve diğer önemli konular üzerinde kapsamlı bir görüş sağlamaktadır. Çalışmanın sonucunda, Türkiye’de video oyun haberciliğinin kurumsal ve ekonomik dezavantajları tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlardan biri olarak öne çıkan husus, video oyun haberciliğinin uzmanlık gerektiren bir alan olduğudur, ancak ekonomik sebepler uzmanlaşmaya engel olmaktadır.

This thesis examines the current situation, problems, and professional practice of video game journalism in Turkey. In this research, the definitions of the video game with an overview were mentioned, and its development over time was investigated. It analyzed both old and current publishings to understand the diversity of different voices within the Turkish video game community. In this research, the vocational application of video game journalism and its institutional structure was analyzed, and it provided information about video game news production and news writing forms. By using qualitative research methods in this research, it includes semi-structured interviews with video game journalists in Turkey. Obtained data were analyzed by qualitative data analysis method. At the end, this research will provide a detailed opinion on the activity area of video game journalism, editorial policy, content creation, targeted audience, expectations, and other essential topics. As a result of the study, the institutional and economic disadvantages of video game journalism in Turkey were determined. One of the results obtained in the research is that video game journalism is a field that requires expertise, but economic reasons prevent specialization.
Video game journalism in Turkey
Keywords: Content creation; Gazetecilik; Habercilik; İçerik üretimi Video game journalism; Journalism; Online gazetecilik; Online journalism; Social aspects; Sosyal yönleri; Technological innovations; Teknolojik yenilikler; Turkey; Türkiye; Video game industry; Video games; Video oyun endüstrisi; Video oyun haberciliği; Video oyunları