Müzi̇k öğretmenleri̇ni̇n beyi̇n temelli̇ öğrenme yaklaşımı ile ilgi̇li̇ farkındalık düzeyleri̇ ve müzi̇k öğreti̇mi̇ uygulamalarına yansıtma düzeyleri̇ - Başdüvenci Kahya, İrem (My University, 2023)
Bu araştırmada müzik öğretmenlerinin beyin temelli öğrenme yaklaşımı ile ilgili farkındalık düzeyleri ve müzik öğretimi uygulamalarına yansıtma düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Öğrenmenin gerçekleştiği organ olması nedeniyle beyin, beynin yapısı ve işleyişi uzun süreden beri eğitimcilerin ilgi odağında yer almaktadır. Görüntüleme teknolojilerindeki gelişimler tıp dünyasına olduğu kadar konuyla ilgilenen eğitimcilere de önemli yeni bilgiler sunmaktadır. Nörobilim alanında beynin işleyişine dair elde edilen yeni bilgiler, öğrenmenin ortaya çıkışını anlamaya ilişkin daha önce önerilen yaklaşımlara yeni ufuklar açmıştır. Nörofizyolojik kuram olarak adlandırabileceğimiz yeni kuramla öğrenme, diğer kuramlardan farklı olarak biyokimyasal bir olay şeklinde açıklanmaya çalışılmaktadır. Müzik dersi, sınıf içi ve sınıf dışı eğitim ve öğretim uygulamalarında iş birliğine dayalı öğrenme, buluş yolu ile öğrenme, çoklu zekâ gibi farklı yöntem ve teknikler kullanılması için uygun bir derstir. Bu farklı yaklaşımlardan biri de eğitimin vazgeçilmez temel unsurunu oluşturan beynin doğal işleyişine uygun, farklı zekâ alanlarına yönelik öğrenmeyi savunan Beyin temelli öğrenme yaklaşımıdır. Connel (2009), beyin temelli öğrenme yaklaşımını, öğretmen eğitiminde yenilikler yapmak, farklı anlayışlar sunmak amacıyla nörobilim ve bilişsel bilim araştırmalarından toplanan teknikler olarak sunmaktadır. Connel (2009) ayrıca öğrencilerin kendilerini en rahat hissettikleri yolları ve yöntemleri kullanarak ve öğrenme becerilerini de geliştirerek beyin temelli öğrenme kuramını kullanabileceklerini ifade etmektedir. Beyin Temelli Öğrenme yaklaşımı müzik dersinde gerçekleştirilmek için uygundur. Müzik dersi öğretim içeriği, öğrenmede bilgi, kavram, değer ve becerilerin gelişimini destekleyecek, öğrenmenin gerçekleşmesine öncelik vermektedir. Müzik dersi, öğrencilerin öğrenme sürecinde yeni tecrübelerin uygulanmasını ve çevre ile etkileşim kurmasına imkân vermelidir. Küreselleşen dünyada öğrenci merkezli olan, bilgiye ulaşma, kullanma, üretme yollarını öğrenmelerine imkân veren, yorumlayan, analiz eden, eleştiren, sorgulayan, problem çözebilen bireylerin yetiştirilmesi gerekliliği düşünüldüğünde müzik dersi uygulayıcısı olan öğretmenlerin geleneksel öğretim yöntemlerinden farklı yaklaşımları kullanması bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç, yeni yöntem, teknik ve yaklaşımlara yönelik araştırmaların yapılmasına ortam hazırlamaktadır. Bu sayede, eğitimin niteliği, istenen davranışın gerçekleşme hızı ve ortaya çıkan ürünün kalitesi artmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Müzik öğretmenlerinin Beyin Temelli Öğrenme Yöntemi Yaklaşımı hakkındaki farkındalık düzeyleri ve müzik öğretimine yansıtma düzeylerini tespit etmektir. Bu amaca yönelik tarama modelinde betimsel bir araştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’de öğretmenlik yapmakta olan müzik öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi; Türkiye genelinde müzik öğretmenliği yapmakta olan 120 katılımcı oluşturacaktır. Araştırmanın hedefleri ve amaçları doğrultusunda; araştırmacı tarafından geliştirilen Beyin Temelli Öğrenme Ölçeği kullanılacaktır. Bu ölçek 5’li likert tipi bir ölçektir ve 51 maddeden oluşmuştur. Araştırmanın amaçları doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi formu oluşturulmuştur. Bu form müzik öğretmenlerinin; kişisel bilgilerini ve Beyin Temelli Öğrenme Yöntemi hakkındaki uygulama ve tutumlarını öğrenmek amacıyla hazırlanmıştır.10 sorudan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilecek veriler SSPS programıyla analiz edilecektir. Müzik dersi, eğitim sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Sınırlı sayıda çalışmanın bulunduğu Müzik Öğretmenlerinin Beyin Temelli Öğrenme Yaklaşımı alanında yapılan bu araştırma; öğretmenlerin bu alandaki özyeterliklerinin ve bu bağlamdaki eğitim açığının iyileştirilmesine katkıda bulunması açısından önemlidir.

In this research, it is aimed to determine the awareness levels of music teachers regarding the brain-based learning approach and the levels of reflection on music teaching practices. The brain, as it is the organ from which learning occurs, the structure and functioning of the brain has always been the center of attention of educators. Brain, the rapid development of imaging technologies offers important tips to the medical world and therefore to educators. In the field of neuroscience, the brain data on its functioning, new openings to previously proposed approaches to explaining how learning occurs earns money. Thanks to the new theory, which we can describe as neurophysiological theory, learning, unlike other theories, is biochemical is being described as an event. Music lessons, collaborative learning in in-class and out-of-class education and training applications, learning through invention, multi-intelligence methods and techniques are a suitable course for use. One of these different approaches is to create a brain that is an indispensable element of education. It is a Brain-based learning approach that advocates learning for different areas of intelligence in accordance with its natural functioning. Connel (2009), brain-based from neuroscience and cognitive science researches to innovate in teacher education and to offer different understandings, as collected techniques. Connel (2009), also using the ways and methods in which students feel most comfortable and they can use brain-based learning theory by improving their learning skills. The Brain-Based Learning approach is suitable for music lessons. Music course teaching content, knowledge, concept, value and it attaches importance to the realization of learning, which will support the development of skills. Music lesson with such important content, students' learning to use his experiences and interact with the environment. In the globalized world, student-centered, individuals who can reach, use, produce, interpret, analyze, criticize, question, solve problems different approaches of teachers who are music lesson practitioners than traditional teaching methods, considering the need to train is a necessity to use. This need prepares the environment for research on new methods, techniques and approaches. In this way, the quality of the training, the speed at which the desired behavior occurs and the quality of the resulting product increases. The purpose of this research; is to make it very important that we Awareness levels and music about music teachers' Brain-Based Learning Method Approach to determine the level of investment in teaching. A holistic research method has been applied in the screening model for this purpose. Research the universe is made up of music teachers who are teaching in Turkey. Sample of the research; Music throughout Turkey 120 participants who are teaching will be created. In line with the objectives and objectives of the research; Developed by the researcher and The Brain-Based Learning Scale in will be used. This scale is a 5-type likert scale and consists of 51 items. For the purposes of the research, the researcher the personal information form developed has been created. This form is designed by music teachers; personal information and the Brain-Based Learning Method, to learn their practices and attitudes. It consists of 10 questions. The data to be obtained as a result of the research will be will be analyzed. Music lessons are an integral part of the educational process. BrainBased music teachers with limited number of studies this research in the field of Learning Approach; it is important for teachers to contribute to improving their self-worth in this field and the educational deficit in this context.
Keywords: Beyin temelli öğrenme; Brain based learning; Brain-Based Learning; Music; Music education; Müzik; Müzik eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Öğretmen Görüşleri; Study and teaching; Teacher Approaches; Turkey; Türkiye