Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ), Kupperman Menopoz Ölçeği (KMÖ) ve Nothingam Sağlık Profili (NSP) ölçeklerinin güvenirlik ve yanıtlama etki büyüklüklerinin yeni menopozlu hastalarda karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği'ni (MSDÖ), Kupperman Menopoz Ölçeği'ni (KMÖ) ve Nothingam Sağlık Profili'ni (NSP) menopoz tanısı alan kadın hastalarda güvenirlilik ölçeklerinden: Cronbach a ve Sınıf-içi Korelasyon ve yanıtlama göstergelerinden: Etki büyüklüğü, standardize ortalama yanıt ve Guyatt yanıt istatistiği bakımından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 2005 yılında Zeynep Kamil Kadın Ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 'nde yaşları 38-58 arasında olan ve rasgele seçilen 60 menopoz tanısı alan hasta ile gerçekleştirilmiştir. Başlangıçta hastalar her 3 ölçeği (MSDÖ, KMÖ, NSP) doldurmuş ve 4 hafta sonra "tibolon" kullandıktan sonra bu 3 ölçeği bir kez daha yanıtlamışlardır. Bulgular: Hastaların %65 "i doğal menopozlu ve %35 "i cerrahi menopozlu hastalardı. Hastaların yaşına ve menopoz yaşlarına ait ortalama ve standart sapmaları sırasıyla 47,87 ± 4,35 ve 46,18±4,22 olarak bulunmuştur. Yanıtlama Göstergeleri ve Güvenirlilik Ölçümleri 3 ölçek için hesaplanmıştır: her 3 ölçekte de (MSDÖ, KMÖ, NSP) ilaç öncesi ve 4 hafta sonrası değerlendirmelerinde anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.0001). Etki büyüklüğü MSDÖ için 1.63, KMÖ için 0.95 ve NSP için de 0.54 bulunmuştur. MSDÖ, KMÖ ve NSP için standardize ortalama yanıt sırasıyla 1.72, 0.95 ve 0.31 olarak hesaplamıştır. Guyatt yanıt istatistiği ise MSDÖ, KMÖ ve NSP için sırasıyla şöyledir: 1.71,1.02 ve 0.76. İç tutarlık MSDÖ, KMÖ ve NSP için Cronbach 's a ile sırasıyla 0.94, 0.93 ve 0.91 olarak bulunmuştur. Sınıf-içi korelasyon katsayıları ise MSDÖ, KMÖ ve NSP için sırasıyla 0.93, 0.93 ve 0.91 olarak bulunmuştur. Sonuç: Menopoz Semptomlarını Değerlendirme ÖlçeğV'ni (MSDÖ) menopoz şikayetlerini değerlendirmek bakımından diğer ölçeklere göredaha gerçekçi, kolay uygulanabilir, güvenilir ve daha koşullara özel bir ölçektir. Koşullara özel uygun bir yaşam kalitesi ölçeği seçmede doğru bir karar vermek için güvenirlilik ölçekleri ve yanıtlama göstergeleri çok önemlidir. Böylece MSDÖ"nin menopoz için yaşam kalitesi ortaya koymada uygun bir tanı aracı olduğunu düşünmekteyiz.

Objective: The aim of this study is to compare Menopause Rating Scale (MRS), Kupperman Index (KI) and Nottingham Health Profile (NHP) by means of Reliability Measures: Cronbach's a and Interclass correlation and Responsiveness Indexes: Effect size, Standardized response mean and Guyatts index among menopausal women. Materials and Methods: Sixty women who attended to this study in Zeynep-Kamil Women and Children Hospital, Istanbul, Turkey; had been randomly selected (aged 38-58) in 2005. They initially completed three questionnaires which were Menopause Rating Scale (MRS), Kupperman Index (KI) and Nottingham Health Profile (NHP). After 4 weeks later and using "tibolon " they fulfilled the questionnaires once again as a retest. Results: Sixty five % of these women had natural menopause and 35 % of them had surgical menopause. The age and the menopause age were found as 47,87±4,35 and 46,18^4,22 respectively. Responsiveness Indexes and Reliability Measures were calculated for three questionnaires: There was a significant difference (p<0.0001) before and after 4 weeks in the assessment of there questionnaires; namely MRS, KI and NHP. The effect size for MRS was found 1.63, for KI was 0.95 and for NHP was 0.54. Standardized response mean for MRS, KI and NHP were found as 1.72, 0.95 and 0.31 respectively. Guyatt's index for MRS, KI and NHP were calculated as 1.71, 1.02 and 0.76 respectively. Internal consistency was calculated by Cronbach's a, they were 0.94, 0.93 and 0.91 for MRS, KI and NHP respectively. Inter class correlation coefficients were found as 0.93, 0.93 and 0.91 for MRS, KI and NHP respectively. Conclusion: The Menopause Rating Scale is more realistic, condition-specific, reliable, feasible and easily applicable questionnaire for the assessment of menopausal complaints than other questionnaires. To select an adequate condition- specific quality-of-life instrument, reliability measures and responsiveness indexes are very important in decision. Therefore we think that the MRS could serve as an adequate diagnostic instrument for menopausal quality of life. Key Words: The Menopause Rating Scale, Reliability Measures, Responsiveness Indexes
The comparasion of Menopause Rating scale (MRS), Kupperman Index (KI) and Nottingham Health Profile (NHP) by means of reliability measures and responsiveness ındexes among menopausal women
Keywords: Cerrahi