Effect of different surface treatment methods on shear bond strength of different repair resins to a polyamide denture base - Alaradi, Ahmad (My University, 2019)
Farklı Yüzey Uygulama Yöntemlerinin Tamir Rezinlerinin Poliamid Protez Kaidesine Makaslama Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi 1. ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, poliamid materyali yüzeyine uygulanan farklı yüzey uygulama yöntemlerinin, 2 farklı tamir akriliği materyalinin bağlanma dayanımlarına etkisini araştırmaktır. Materyal ve metot: Çalışmada 15 mm çapında ve 5 mm yüksekliğinde 100 poliamid silindir numune hazırlandı. Numunelerin yüzeylerinın bitiminde sırasıyla; 600, 800, 1000 ve 1200 gritli silisyum karbür kağıtlar kullanıldı. Yüzeye uygulanan uygulamalar; yüzey uygulamasız (C), alümina kumlama (AL), asetik asit uygulaması (AA), rezin primer uygulama (RP), asetik asit uygulaması + rezin primer uygulama (AR) (n=10, N=100) üzerine 2 farklı tip tamir akriliği (1. Otopolimerize, 2. Isı ile polymerize) kullanıldı. Disk şeklindeki tamir akriliği iç çapı 5 mm olan paslanmaz çelik kullanılarak 3mm yüksekliğindeuygulandı. Makaslama bağlanma dayanımı ölçümü, universal test cihazı Instron (SHIMADZU, Kyoto, Japonya) kullanılarak ve makaslama bağlanma dayanım kuvveti 0,5 mm/ dak hızda kopma gerçekleşene kadar uygulandı. Kopma tipleri, taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak incelendi. Ortalama ve standart sapmalar, iki yönlü değişkenlik analizi (ANOVA) ve ardından Tukey'in çoklu karşılaştırma testi ile analiz edildi (p<0.05). Bulgular: Kumlama ve astar uygulamasından sonra otopolimerize ve ısı polimerize arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu görülmüştür (p<0.05). Otopolimerize için, asetik asit uygulaması ve astar uygulamasından sonra kontrol grubu ile gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p< 0.05). Sonuç: Poliamid protez bazlı malzemelerin asetik asit ile yüzey işlemi, kesme bağ dayanımını otomatik polimerize reline reçineye arttırmada etkili ve uygun maliyetli bir yöntemdir. Poliamid, tamir, makaslama bağlanma dayanımı. 2 Effect Of Different Surface Treatment Methods On Shear Bond Strength Of Different Repair Resins To A Polyamide Denture Base Name of the student: Dr. Ahmad Alradi Mentor: Assoc. Prof. Dr. Rifat Gözneli Department: Prosthodontics 2. SUMMARY Aim: The purpose of this study is to investigate the bond strength of two repairing material to a polyamide denture base material after different surface treatment methods. Materials and Methods: Ten groups of 100 samples (n= 10) of Polyamide denture base cylinders (10mm diameter and 3mm thick) were fabricated. The surface of the specimens was finished by using 600, 800, 1000 and 1200 grit silicon carbide papers respectively. Two acrylic resin were selected for testing the repair bond strength to the polyamide resin, after different surface treatments such as; no treatment (C), alumina sandblasting (AL), acetic acid application (AA), resin primer coating (RP), acetic acid application+resin primer coating (AR) (n=10, N=100). The repair material was applied by using a stainless-steel pipe with an inner diameter of 5 mm and a height of 3 mm. The specimens were mounted on a universal testing machine (SHIMADZU, Kyoto, Japan) and shear force was applied at a cross-head speed of 0.5 mm/ min until failure. The failure modes were examined by using a scanning-electron-microscopy (SEM). The means and standard deviations were analyzed with two-way analysis of variance (ANOVA) followed by Tukey’s multiple comparison test (p<0.05). Results: There was a statistical significance difference between auto-polymerized and heat-polymerized resin after sandblasting and primer application (p>0.05). For auto-polymerized, there were statistically significant differences between the control group and groups after acetic acid and primer application (p>0.05). Conclusion: The surface treatment of polyamide materials with acetic acid is an effective and cheaper method for increasing shear-bond-strength to auto-polymerized resin. Key Words: Polyamide, repair, shear bond strength.

Effect Of Different Surface Treatment Methods On Shear Bond Strength Of Different Repair Resins To A Polyamide Denture Base
Keywords: Diş; Health; makaslama bağlanma dayanımı; Poliamid; Polyamide; repair; Sağlık; shear bond strength; tamir; Tooth