Millet Kütüphanesi Ali Emiri manzum 547 numarada kayıtlı şiir mecmuası (vr. 100b-125b) (inceleme-metin-nesre çeviri) - Aşık, Merve (My University, 2019)
Çalışmamız, ''Millet Kütüphanesi Ali Emiri Manzum: 547'' numarada kayıtlı olan, içinde nazirelerin de yer aldığı şiir mecmuasının 100b-125b varaklarının çeviri yazı metninden, bu metnin fiziki incelemesinden ve nesre çevirisinden oluşmaktadır:Çalışmamızda öncelikle mecmua hakkında bilgi verilmiş, sonrasında Mecmû’a-i Eş’âr’ın tanıtımına geçilmiştir. Bu kısımda mecmuada yer alan şairler, şiirler, şiirlerin nazım şekilleri ve vezinleri hakkında bilgi verildikten sonra mecmuada karşılaşılan problemler dile getirilmiş, mecmuanın imla özelliklerinden bahsedilmiş ve metin kurulurken tutulan yol hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca açıklamaya ihtiyaç duyulan şahıs, kavram ve iktibaslar verilerek metin bölümüne geçilmiştir. Metin bölümünde metin transkribe edilerek günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Sonuç bölümünden sonra açıklamaya ihtiyaç duyulan kavramlar hakkında ‘’Açıklamalar’’ başlığı altında daha geniş bilgi verilerek bu kavramlar örneklenmiş ve ‘’Açıklamalar Dizini’’ de eklenmiştir. Ek olarak Mestap Tablosu verilmiş, metnin tıpkıbasımı da eklenmiştir.Toplamda 149 varak olan bu mecmuanın istinsah tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Mecmuada en fazla 17. yy. şair ve şiirleri yer almaktadır.

Our study consists of the translation text of the 100b-125b pages of the poem magazine, which includes the nazire, which is registered in the ‘’Library of Millet Ali Emiri Manzum: 547’’ and the physical examination of this text and its translation:In our study, first of all information about mecmua, right after the information related to Mecmû’a-i Eş’âr has been written, in this section first information about poets , verse form , forms of poems. And encountered problems in this mecmua has been mentioned, The spelling features of the mecmua has been written and information has been established. Also, the poem who needed to be explained has been mentioned in concept and quotation section. In the text section, the text is transcribed also translated to modern Turkish language. After the conclusion, more information is given about the concepts that need to be explained under the title ‘Explanations’ and these concepts are sampled and ‘‘ Explanations Index ’is added. In addition, the Mestap Table is given and the text of the text is added. There is no definite information about the date of the writing of this magazine which has 149 foil in total. There are at most 17th century poets and poems in the journal.There is no clear information about the date of writing of the mecmua which is 149 foil in total. There are mostly 17th century poems and poets in the mecmua.
Keywords: divan; History and criticism; mecmua; nazire; poem; poet; şair; şiir; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı