Beyaz yakalı çalışanların performans kriterlerinin belirlenmesinde iş analizlerinin rolü ve bir özel hastane uygulamamsı - Alper, Şaduman Güray (My University, 2007)
BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN PERFORMANS KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİNDE İŞ ANALİZLERİNİN ROLÜ VE BİR ÖZEL HASTANE UYGULAMASI Küreselleşmenin beraberinde getirdiği artan rekabet koşulları ve gelişen teknoloji tüm alanlarda olduğu gibi insan kaynakları yönetimi alanında da yenilikleri zorunlu hale getirmektedir. Personel yönetiminin yaptığı bordrolama ve iş güvenliğini sağlama faaliyetlerine ek olarak bugün insan kaynakları yönetimi motivasyon, iş analizi, kariyer yönetimi, performans yönetimi, ücretleme, seçme ve yerleştirme faaliyetlerini kendi çatısı altına toplamaktadır. İşletmelerde insan kaynakları faaliyetlerinin etkili olarak yönetilebilmesi için işe ait bilgilerin detaylı olarak bilinmesi gerekmektedir. İş analizi bu noktada işletmelere yardımcı olmaktadır. İş analizleri sonucu hazırlanan iş tanımları, iş gerekleri ve performans standartları insan kaynakları yönetiminin temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı iş analizlerinin performans yönetiminde nasıl rol oynadığının incelenmesidir. Çalışma özel bir hastanede yapılmıştır. İşletmelerin, rekabet ortamında başarılı olabilmek için nitelikli işgücüne ihtiyaç duymaları sonucunda performans değerlendirme faaliyetlerinin önemi son yıllarda artmıştır. İyi bir performans yönetimi için performans standartlarının ve performans kriterlerinin daha önceden belirlenmiş olması çok önemlidir. Bu noktada iş analizi verileri hangi unsurların performans kriterlerine temel oluşturduğunu ve bunların ne tür standartlarla değerlendirilmesi gerektiği konularında yardımcı olmaktadır.

ROLES OF JOB ANALYSES IN IDENTIFYING PERFORMANCE CRITERIA OF WHITE COLLAR WORKERS AND AN APPLICATION ON A PRIVATE HOSPITAL As a result of globalisation, like in every area, increasing conditions of competition and developing technology require innovations in human resources management. In addition to activities of providing job security and making payroll sheets, today human resources management includes motivation, job analysis, career management, performance management, payments, choosing workers and employment. In order to provide human resources activities effectively, it is necessary to know the details of the job well. Job analysis helps companies with this work. Job identifications which are prepared from job analyses, job requirements and performance criteria are the basic of human resources management.The aim of this study is to illustrate how job analyses play role in performance management. This study was carried out in a private hospital. The importance of performance evaluations which are the consequences of companies’ need of qualified task force in the competitive business , have become very important recently. It is extremely essential that performance standards and performance criteria are identified beforehand. In this respect, job analyses data helps which points are the fundamentals of performance criteria and with what standarts they should be evaluated.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İş analizi; Performans Değerleme; Performans Kriterleri