Milli mücadele dönemi komutanlarına ait hatıratın 8. sınıf türkiye cumhuriyeti inkılap tarihi ve atatürkçülük dersi öğretim programında yer alan kazanımlara ve ders kitabına göre incelenmesi - Hıçkırıkoğlu, Çiğdem (My University, 2024)
Günümüzde gelişen bilgi teknolojilerinden bağımsız olarak eğitim ve öğretimde hala en fazla kullanılan materyallerin ders kitapları olduğu bilinmektedir. Bu sebeple ders kitaplarının içeriğinin günümüz yapılandırmacı eğitim anlayışına göre düzenlenmiş olması çok önemlidir. 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin daha etkili hale gelebilmesi için “Kanıt Temelli Tarih Eğitimi” anlayışına da uygun olarak birincil kaynakların kullanımı oldukça önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kazanımları doğrultusunda eğitim paydaşlarının kullanımına sunulabilecek olan Millî Mücadele Dönemi komutanlarına ait hatıraları tespit etmek ve hatıraların Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu onaylı 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında yer alma durumlarını ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Veri kaynağı olarak MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitapları ve Milli Mücadele Dönemi komutanlarından Ali Fuat Cebesoy, Fahrettin Altay, İsmet İnönü ve Kazım Karabekir’in hatıralarının, Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’nde adı geçen baskıları seçilmiştir. Çalışma doğrultusunda elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. İncelenen 4 hatırattan “Ya İstiklal Ya Ölüm” ünitesi kazanımları doğrultusunda kullanılabilecek olan toplamda 238 içerik tespit edilmiştir. Ders kitaplarının incelenmesi sonucunda ise birincil kaynak kullanımının yetersiz olduğu ve kaynak bilgisi hatalarının mevcut olduğu belirlenmiştir. Ulaşılan tüm bu sonuçların ışığında hatıralara ders kitapları içeriğinde veya ek materyal olarak daha fazla yer verilebileceği ve ders kitaplarında bulunan kaynak bilgisi hatalarının düzeltilmesi gerektiği önerilmiştir.

Despite advances in information technology, textbooks remain the most commonly used materials in education today. That’s why it’s crucial for textbooks to align with modern constructivist educational principles. To make the 8th grade Turkish Revolution History and Atatürk's Principles course more effective, it’s important to include primary sources following an Evidence-Based History Education approach. This study aims to identify memoirs from National Struggle Period commanders that could be used by educators and to check if these memoirs are included in the Ministry of National Education's approved 8th grade textbook for Turkish Revolution History and Atatürk's Principles. We used document analysis, a qualitative research method, for this study. The data sources included textbooks approved by the Ministry of National Education (MEB) and the memoirs of National Struggle commanders Ali Fuat Cebesoy, Fahrettin Altay, İsmet İnönü, and Kazım Karabekir, selected from editions available at the Turkish Historical Society Library. The data were analyzed descriptively. We found a total of 238 relevant pieces of content from the four memoirs that could be used for the “Either Independence or Death” unit. However, the analysis of the textbooks revealed that primary source usage was lacking and there were errors in the source information. Based on these findings, it’s recommended that memoirs be more thoroughly incorporated into textbook content or provided as supplementary materials, and that the errors in source information be corrected.
Examination of memoirs belonging to commanders of the national struggle period in accordance with the achievements stated in the 8th grade Turkish republic revolution history and Atatürkism course curriculum and textbook
Keywords: Anılar; Atatürkçülük; ders kitabı Memoir; Hatırat; Kemalism; Memories; Milli mücadele; Millî Mücadele; National struggle; textbook