Bir örgütsel alanda eşzamanlı var olan birbirini tamamlayıcı rakip mantıklar: Türkiye’de müzecilik örneği - Kartoğlu, Neslihan Uçar (My University, 2016)
BİR ÖRGÜTSEL ALANDA EŞZAMANLI VAR OLAN BİRBİRİNİ TAMAMLAYICI RAKİP MANTIKLAR: TÜRKİYE’DE MÜZECİLİK ÖRNEĞİ Kurumsal mantık yazını içinde yer alan rakip kurumsal mantıkları ele alan araştırmalar, ağırlıklı olarak, belirli bir örgütsel alanda birbirine rakip mantıkların biri diğerini bertaraf edene kadar, belirli bir süre, eşzamanlı yaşayabileceklerini ifade etmiştir. Rakip mantıkların bir arada ve eşzamanlı yaşayabilmelerine yönelik çeşitli çalışmalarda ise bu durumu olanaklı kılabilecek farklı mekanizmalar önerilmiştir. Bu mekanizmalardan bazıları, rakip mantıkların sadece gerilimi veya işbirliğini zorunlu kılan belirli durumlarda birbirlerini tamamlayarak eşzamanlı var olabileceklerini savunmuştur. Bu çalışma da yazında daha önce sorulan “Bir örgütsel alanda rakip kurumsal mantıklar nasıl bir arada ve eşzamanlı olarak yaşayabilirler?” sorusunu sorarak konuya ilişkin çalışmalardan farklı bir yanıt sunmuştur. Çalışma, belirli bir örgütsel alanda iki rakip mantığın birbirlerinden farklılaşmalarından ötürü beraber yaşayabileceklerini ve aralarındaki farklılaşma nedeniyle birbirlerini tamamlayabileceklerini iddia etmektedir. Türkiye’de müzecilik alanının incelendiği bu araştırma, söz konusu olan alandaki iki rakip mantığın (geleneksel ve liberal) müzelerin kurumsal faaliyetlerinde yürüttükleri kurumsal iş boyutlarıyla nasıl varlıklarını sürdürdüklerini gözlemlemiş, hangi durumlarda birbirleriyle örtüştüklerini, birbirlerini tamamladıklarını ve birbirlerinden farklılaştıklarını incelemiştir. Sonuç olarak, bir örgütsel alanda yer alan rakip mantıkların örgütlerin faaliyetlerinde gösterdikleri kurumsal iş boyutlarıyla farklılaşarak varlıklarını sürdürdüklerini ve eşzamanlı yaşadıklarını, rakip mantıkların birbirlerinden farklılaştıkları için birbirlerini tamamladıkları bulunmuştur. Böylece bu çalışma, araştırmasını kurumsal mantık-kurumsal iş ilişkisi üzerinden kurgulayarak hem kurumsal mantık yazınına hem de kurumsal iş yazınına katkı sağlamaktadır. Kurumsal Mantık, Kurumsal İş, Müzecilik

COMPLEMENTARY COMPETING LOGICS CO-EXISTING IN AN ORGANIZATIONAL FIELD: THE MUSEOLOGY SAMPLE IN TURKEY Researches that cover rival institutional logics which lie under the institutional logic literature usually refer that rival logics can maintain a life together until the time one eliminates the other. There were also several different mechanisms proposed to make “rival logics maintain life together and simultaneously” come true. Some of the mechanisms defended that rival logics can only maintain life simultaneously in cases where there is tension or a necessary situation regarding cooperation. This work aims to find a different answer to “How can rival institutional logics can maintain life together and simultaneously?” It also asseverates that two rival logics can maintain life together because of their phase change and due to this change; they actually fulfil eachother. This research; which analyses the museum field in Turkey has investigated how two rival logics maintain their presence while executing corporate work in from different dimensions throughout a museums corporate business activities. It also focuses on the situations where the rival logics are consistent, fulfilling each other and separating. To reiterate, it is found that two rival logics in an institutional field can maintain their presence while executing corporate work in from different dimensions throughout a museums corporate business activities and fulfil themselves. With this point in hand, this work constructs its research through institutional logic and institutional work paradox while supplementing institutional logic and work literature. Institutional Logic, Institutional Work, Museology
Keywords: İşletme; İşletmeler; Kurumsal mantık; Yönetim