Kamusal alan olarak televizyonun kullanımı ve demokrasi - Yaylalı, Hale (My University, 2003)
Bu tezin amacı, günümüzde kamusal alanın ne olduğu ve televizyonun bu alanı tanımlamaktaki yerini anlamaya çalışmaktır. Bu noktada özel alanın nerede bitip kamusal alanın nerede başladığı konusu önem kazanmaktadır. Çünkü, günümüzde medya, özelde ise televizyon kamusal alanla özel alanların kesiştiği noktada konumlanmaktadır. Bu nedenle çalışmada öncelikle kamusal alanın tarih içinde nasıl dönüştüğü ele alındıktan sonra, kitle iletişim araçlarının kamusal alan ve demokrasi ile olan bağları ve nihayetinde de kamusal alan olarak televizyonun dönüşümü incelenmiştir. Sonuç olaraksa, eskiden kamusal tartışmayı olanaklı kılan iletişim yapılarının yerini, kendine özgü söylemiyle elektronik medyaların aldığı ortaya çıkmıştır. Günümüzde kamusal alan yeniden feodalleşmekte, buna bağlı olarak da medyanın kamu gözcüsü rolü değişime uğramaktadır. Ancak, televizyonun geniş ölçekli iletişimi mümkün kılması, onu farklı görüşlerin yer alacağı serbest düşünce arenasının oluşmasına katkıda bulunabilecek bir araç seviyesine ulaştırmaktadır. Çünkü günümüzün demokratik toplumlarında farklı kamuların kendi toplumsal kimliklerini oluşturma çabasıyla tekil kamusal alanlarda örgütlenmeleri çok önemlidir. Bu bağlamda da televizyonun demokrasinin aracı olarak daha aktif bir biçimde, toplumun gelişimi amacıyla kullanılabilme olasılığı bulunmaktadır. Bu da, ancak izleyicilerin televizyonla direkt olarak karşılıklı iletişimde bulunabildikleri, katılımcı bir modelle mümkün olabilir. Tezin son bölümünde böyle bir modelin hayata geçirilmesinin mümkün olup olamayacağı sorusuna yanıt aranmaktadır. Sivil toplum medyalarından örneklerin verildiği bu bölümde, ayrıca, uzun yıllardır toplumdaki tüm yurttaşlara eşit iletişim olanağı sağlayabilmek için çalışmalarda bulunan Hollanda'dan, yayın politikasını insani değerler ve objektiflik üzerine kuran yayın kuruluşu TROS (De Televisie Radio Omroep Stichting) incelenmiştir. Sonuç olaraksa kamu yayıncılığının yapılabilmesi için; televizyonların mali, teknik, hukuki, kültürel ve siyasal olanakları göz önüne alınarak yeniden örgütlenmeleri kadar, kendi insiyatiflerini geliştirebilecek ve televizyon karşısında yeni stratejiler oluşturabilecek aktif izleyicilerin (kamuların) de oluşmasının son derece önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Kamuoyu, Kamusal Alan, Demokrasi, Televizyon, TROS.

The purpose of this thesis is to define the current public sphere and to estimate the role of television in this definition. At this point, the extent of private sphere and its limits gets necessary because current media and specifically television is navigated at the intersection of private and the public spheres. After evaluating precisely how the public sphere has evolved throughout history, the link between mass communication instruments and public sphere, democracy and finally the evolution of television as a public sphere will be held. As a consequence it has been estimated that communicational structures which could enable public discussions in the past is replaced by electronical media with its own proposals. In the current situation public area is gaining a feodal structure, and related to this, its role of securing a public eye is being modified. However as television achieves mass communication, it reaches the level of a device which adds value to the openly shared idea arena with access to a variety of approaches. Because of the current democratic communities, it is necessary for various publics to organize themselves in the public sphere by the intention of their own public identities. Therefore, it is possible that TV be used as a democratic tool on behalf of social development examines. This may be realized by facilitating direct communication of the audience with television in an interactive manner. At the last part of the section, the purpose is to find an answer to the question of whether such kind of a model is possible to be realized. Additionally this part examines examples of civil community medias and TROS (De Televisie Radio Omroep Stichting). As a consequence, so as to make public broadcasting possible, taking the financial, legal, cultural and political availablities of television into consideration, it has been obvious that formation of active audiences that have their own initiatives and the opportunity of creating new strategies in the television is vitally necessary. Key words: Public opinion, Public sphere, Democracy, Television, TROS.
Keywords: Demokrasi; İletişim (Telekomünikasyon); Kitle İletişim Araçları; Televizyon; Telsiz iletişimi