Kur’an’da cennet kavramı - Okumuş, Selman (My University, 2007)
KUR’ÂN’DA CENNET KAVRAMI İnsanın kendi özgür iradesiyle yeryüzünde gerçekleştirdiği her türlü eylem, tutum ve davranışın ölüm ötesi hayatta bir şekilde karşılığının verileceği hususu, başta Kur’ân olmak üzere âhiret inancına sahip diğer dinlerin kutsal metinlerinde ve mitolojik anlayışlarda ortak bir unsur olarak yer almaktadır. İnsanın ölüm ötesinde karşılaşacağı bu durumun olumlu boyutu bir diğer ifadeyle yapılan iyi davranışların ödülü olarak Kur’ân’da “cennet”, olumsuz boyutu, bir diğer ifadeyle kötülüklerin karşılığı olan cezalandırma ise “cehennem” olarak geçmektedir. İyiliğin âhiretteki karşılığı olan cennet, yeşil, ağaçlı, gölgeli, insanın zevkine hitap edecek her türlü nimetleri içeren bir mekân olarak karşımıza çıkmakta, Kur’ân’da bu tasvirler sunulurken oldukça canlı ve somut şekilde âyetlerle aktarılmaktadır. Bu araştırmadaki temel hareket noktası, Kur’ân’ın sunduğu cennet tasvirlerinin ve bunlar arasında yer alan özelliklerin, insanın ruhsal ve sosyal dünyasındaki anlamını ortaya koymak ve özellikle ayetlerde geçtiği üzere cennet kavramı hakkındaki yorumları gündeme getirip konuyu tartışarak ilgili âyetleri daha doğru anlamaya çalışmaktır. Ayrıca şu konuya dikkat çekmekte fayda vardır. Her ne kadar bazı mantıksal çıkarımlarla varlığının delillendirilmesi mümkün kabul edilse de cennetin, gözlem ve deneyle hakkında bilgi sahibi olunabilecek bir alan olmadığı, tamamen bir inanç konusu olduğu açık bir gerçektir.

HEAVEN CONCEPT IN THE KORAN The matter for which a person will recompense at its post-mortern life for its every action, attitude and behavior it realized with its free will in this life, is a common concept both in the holly texts of religions with the belief of life after death and in mythological apprehensions. The situation a person will face at its life beyond its death is ‘heaven’ in positive sense as award for its good behaviors and is ‘hell’ in negative sense as punishment for its bad behaviors, called in The Holy Koran. Heaven corresponding to goodness at life beyond death, is called a place in green, woody, canopy, possessing all pleasurable items for human. These descriptions in The Holy Koran are presented in lively and concrete expressions through verses. The main course of action in this research is to put forward the change done in spiritual and social life of human with heaven descriptions in The Holy Koran and prescriptions taking part among them, and especially make related verses clearer by bringing the subject into the agenda for discussion. Besides, although it is argued that it is possible to bring evidences for presence of heaven through logical deductions, it is apparent that it is not a field that is acknowledgeable through observations and experiments rather it is a matter of belief.
Keywords: Din Eğitimi; İslam Dini; Kur’an-ı Kerim