Çağdaş dönem yazarlarından Barış Bıçakçı, Emrah Serbes ve Sezgin Kaymaz’ın romanlarında Ankara imgesi - Pervane, Esin (My University, 2015)
Kent, toplumsal sistemle mekânsal biçimin sürekli etkileşim halinde olduğu dinamik ve karmaşık bir sistemdir. Kentin biçimi ve(ya) imgesi, toplumun sosyal düzenini, kültürünü, ihtiyaç, amaç ve korkularını yansıtır ve toplumsal belleğin yapı taşlarını belirler. Modern anlamda kentlerin ve ''kentli'' insanın ortaya çıkışına bağlı olarak gelişen roman türü, insan-sanat-mekân ilişkisinin en net şekilde belirdiği sanat dalıdır. 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Ankara’yı başkent olarak seçer ve neredeyse yoktan var edilen bu kent ulus kimliğinin ve modernleşme projesinin bir aynası gibi tasarlanır. Meydan ve yeşil alanlar, anıtlar ve havuzlarla birleşerek kent planının başat unsurlarını oluştururlar. Ancak siyasi ve iktisadi koşullardaki değişimler kente yansıyacak ve onun imgesini dönüştürecektir. Bu çalışma kapsamında 21. yüzyılın genç kuşak yazarlarından Sezgin Kaymaz, Barış Bıçakçı ve Emrah Serbes’in Ankara'da geçen romanları incelenmekte, 1998-2014 yılları arasında kaleme alınan ve son yıllarda başkente görünürlük kazandırdığını söyleyebileceğimiz bu eserlerden yansıyan kent imgesi, Ankara’nın korumaya devam ettiği çağrışımlar ve toplumsal dönüşümün yarattığı algı değişimleri ele alınmaktadır.

City is a complex and dynamical system in which social and spatial formations interact with each other perpetually. The social order and the culture, the needs, the goals and the fears of the society are reflected by the formation and/ or the image of the city and it determines the cornerstones of social memory. Among the branches of art, the relationship between human, art and space is most clear in the genre of novel, which has developed dependently with the emergence of the modern city and its citizens. Ankara was chosen as the capital city of Republic of Turkey which is established in 1923 and almost being created out of nothing, this city was designed as a mirror image of the modernization project and national identity. Squares and green spaces coming together with monuments and pools constituted the dominant elements of the city plan. But the changes in the political and economical conditions would reflect on the city and transform its image. Within the context of this study, the novels using Ankara as their settings and written by three new generation writers of 21st Century, Sezgin Kaymaz, Barış Bıçakçı and Emrah Serbes are being examined, through the image of the city reflected by these novels which have been written between 1998-2014 and bring Ankara into view in recent years, the connotations that still stand for Ankara and the perceptional changes created by social transformation is being discussed.
Keywords: 20. yy; Ankara; Barış Bıçakçı; Edebi Yönleri; Edebiyat; Emrah Serbes; Eserleri; İnceleme; İnsan-Sanat-Mekân İlişkisi; Kent İmgesi; Kentler; Sezgin Kaymaz; Tarih; Toplumsal Dönüşüm