Irak'ta Türkmen siyasi örgütlenmesinin tarihi - Tuzlu, Nurdan (My University, 2019)
Irak’ta yaklaşık bin yıllık Türk iktidarından sonra Türkmenler, modern Irak’ın kurulmasıyla birlikte kendilerini yönetimin tamamen dışında bulmuştur. 1926 Yılından günümüze değin iktidara gelen Irak yönetimleri, Türkmenleri bir tehdit olarak algılamış ve Türkmenlerin yaşadığı bölgelerdeki zengin petrol yatakları sebebiyle Türkmen bölgelerinin Türkiye’ye tekrar bağlanacağı endişesini taşımıştır. Bu sebeple Türkmenleri sindirmek, eritmek ve yok etmek adına insan haklarına aykırı yönde politikalar izlemiştir.Türkmenler, Irak yönetimlerinin uyguladığı insanlık dışı politikalar karşısında kendilerini uzunca bir müddet korumak adına kabuklarına çekilmiştir. 1991 Körfez Savaşı ile birlikte gasp edilen haklarını almak, insanca ve adil bir şekilde yaşamak adına hızlıca siyasal örgütlenme yoluna gitmişlerdir. 1926 Yılından günümüze farklı evrelerden geçen ve pek çok badire atlatan Türkmen siyaseti çok önemli yollar kat etmiştir. Türkmen siyaseti hala daha birçok engel ve sorunla mücadele etmeye devam etmektedir. Henüz önemli başarılar kazandıklarını söyleyemesek de 1991’den bu yana 28 yıllık bir süreçte siyasi örgütlenme adına çok büyük bir yolu aşmışlardır.

Iraqi Turkmens that after nearly a thousand years of Turkish rule in Iraq find themselves completely out government with establishment of modern Iraq. From 1926 to the present, Iraq governments perceive Turkmens as a threat and be worried about that Turkmen regions are reconnected to Turkey due to rich oil resources in these regions. Therefore, these governments follow politics against human rights that assimilate, exterminate and destroy the Turkmens.Turkmens are isolated themselves for a long time against inhuman politics applied by Iraq go-vernments. With 1991 Gulf War, they have entered the path of political organization to take their seized rights and to live in a humanly and fairly. Turkmen politics that passing through different stages from 1926 to present and overcome difficulties progress quite. Turkmen poli-tics still continue to struggle with many obstacles and problems. Although we cannot say that they have achieved significant achievements yet, they have gone a long way of political organ-ization in the 28 years since 1991.
Keywords: History; Irak; Irak Türkleri; Iraqi Turks; Middle East; Orta Doğu; Political Organization; Political science; Siyasal bilim; Siyasi Örgütlenme Iraq; Tarih; Turkmens; Türkmenler