Kreyojenik basınçlı kaplarda basınçla arttırılmış dayanım - Öz, Mustafa (My University, 2013)
Günümüzde LIN LOX LAR CO2 ve LNG ihtiyaçları giderek artmaktadır. Bu talep kreyojenik sektörünü hareketlendirmekte buna paralel olarakta tank imalat sektörü ve tedarikçileri bu talebi karşılamakta hammadde olarak güçlük çekmektedir. Günümüz şartlarında paslanmaz çelik fiyatları (1.4307&1.4306 ve SA 240 Tip 304&304L) giderek artmakta ve maalesef ülkemizde üretilmemektedir [6,10]. Bu talep Güney Afrika, Çin, Kore, Finlandiya vb. ülkeler üzerinden ithalat ile karşılanmaktadır. Paslanmaz çelik fiyatlarının 3 €/ kg olduğu şu günlerde, ince cidarlı basınçlı kaplar imal etmek ayrı bir önem taşımaktadır. Projede iki farklı yöntem ile hesaplanmış basınçlı kap kalınlığı göreceksiniz. Basınçla arttırılmış dayanı yöntemi ile hesaplanan kalınlık diğer normal yöntem ile hesaplanılanın nerdeyse yarısı olmaktadır. Bu sonuç sadece 1 adet 7 barg 500 metre küp bir tankta 250 ton yani 750.000 € kar doğurmaktadır. Yapacağımız çalışmada imal edilecek tankın kalınlığının basınçla dayanımı arttırıldıktan sonra, tank malzemesinin mekanik özellikleri test edilecektir.

Nowadays; Requested cryogenic tanks and equipments are increasing depending on the LIN LNG LOX LAR CO2 needs. To provide these materials are too trouble for subcontractor In recently; Stainless steel namely 1.4307&1.4306 EN 10028-7 or SA 240 Type 304&304L ASME Sec. IIA quotation is increasing, unfortunately cannot be manufactured in TURKEY The materials are provided by others country like China Africa Core etc. It is important to manufacture thinner tank using pressure vessel codes due to stainless steel unit price. You will see in this investigation two different tanks, one of them is calculated using old method and old yield stress of the materials, the other tank is calculated using cold stretch method. As a result, the obtained weights difference between two tanks approximately 50 percentage. This result is effected 250 ton material that is 750.000 € for 1 quantity 7 barg 500 cubic meter
Keywords: Çelik; Metaller; Öğrenim ve Öğretim