Türkiye’de özelleştirme süreçleri: sermaye eğilimleri üzerinden bir analizi - Aztimur, Hatice (My University, 2012)
1980 sonrasında Türkiye’deki sermaye birikim sürecinin biçimlenmesinde en önemli uygulamalardan birisi özelleştirme olmuştur. Bu çalışmada Türkiye’deki özelleştirme süreci sermaye eğilimlerinin belirleyici olduğu bir analize tabii tutulmuştur. Bu çerçevede birikim sürecinin gereklilikleri ve sermaye eğilimlerinin birlikte belirleyici olduğu bir dönemlendirme yapılmıştır. Birinci dönem özelleştirmeler birikim zorunluluğu üzerinden biçimlenmiş, sermayenin saçılması ve merkezileşmesi biçiminde sonuçlar yaratmıştır. İkinci dönemde sermayenin yeniden değerlenme koşullarının belirleyici olduğu bir özelleştirme süreci yaşanmıştır. Bu dönemde çok büyük ölçekli KİT’ler yanında ortak kullanım alanları da sermayeye yeni değerlenme alanları açmak üzere özelleştirilmiş ve özelleştirmeler sermayenin merkezileşmesi eğiliminin açığa çıkmasına yol açmıştır. Sermaye birikimi, Sermayenin merkezileşmesi, Sermayenin saçılması

One of the most important applications for forming the capital accumulation process in Turkey after 1980 was privatization. In this study; privatization process in Turkey was subject to an analysis in which the capital intents are determinant. In this frame, both the requirements of accumulation process and capital intents are the determinants in certain periods. The privatizations on the first period were formed over the accumulation necessity and caused the dispersion and centralization of the capital. The second period is a privatization process in which the reevaluation conditions of the capital were determinant. In that period, the commons besides huge sized SEE’s were privatized in order to clear-out new reevaluation areas and the privatizations caused the centralization intent of the capital to come off. Key words: Capital accumulation, Centralization of capital, Dispersion of capital
Keywords: Özelleştirme; Sermaye Piyasası